x
x

Nacionalni dan palijativn skrbi 11. 5.

  05.05.2024.

Hrvatski sabor prošle je godine donio odluku o obilježavanju 11. svibnja Nacionalnim danom palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj.

Nacionalni dan palijativn skrbi 11. 5.

Hrvatski sabor je jednoglasno donio tu odluku. Zastupnici su prepoznali samu važnost palijativne skrbi.

Vijeće Europe je prije nekoliko godina dalo naputak svim državama da se posebno posvete pacijentima koji trebaju palijativnu skrb, a mi smo svojim ulaskom u eurointegracije to i prihvatili.

Jedan odjel palijetivne skrbi po prvi put je otvoren 11. svibnja 2012. u Novom Marofu, a u Varaždinskoj županiji je osnovan i prvi mobilni palijativni tim.

Ima mnogo razloga zašto se to obilježava baš 11. svibnja. Četrdeset tisuća ljudi godišnje ima potrebu za nekim oblikom palijativne skrbi, a radi se o jednom posebnom segmentu koji je multidisciplinaran u kojeg su uključeni ne samo zdravstveni radnici, nego i mnogobrojni volonteri, udruge, obitelji te duhovnici.

Nacionalni dan palijativne skrbi obilježit će se održavanjem simpozija, 11. svibnja u Novome Marofu kojem će nazočiti mnogi stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. 

Povodom Nacionalnog dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj, 11. svibnja 2024. godine Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novome Marofu bit će održan Simpozij palijativne skrbi „Rano uključivanje u sustav palijativne skrbi“. 

Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i Ministarstva zdravstva, Simpor organizira Varaždinska županija uz suorganizaciju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Opće bolnice Varaždin, Doma zdravlja Varaždinske županije, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice i Sveučilišta Sjever.

Simpozij se organizira bez kotizacije i bit će bodovan od strane nadležnih strukovnih komora.

Prijave za Simpozij moguće se putem sljedećeg linka: PRIJAVNICA ZA SIMPOZIJ PALIJATIVNE SKRBI „RANO UKLJUČIVANJE U SUSTAV PALIJATIVNE SKRBI“ 11.05.2024. NOVI MAROF

Palijativna skrb podrazumijeva, prema definiciji Europskog društva za palijativnu skrb te Svjetske zdravstvene organizacije, pristup koji poboljšava kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima uslijed neizlječivih, uznapredovalih bolesti. Interdisciplinarna je u svom pristupu te puno stručnjaka sudjeluje u zbrinjavanju palijativnog bolesnika. Od posebne važnosti je komunikacija i suradnja svih pružatelja palijativne skrbi, kao i stalno stjecanje novih znanja i vještina, u cilju pravovremenog prepoznavanja i uključivanja pacijenata u palijativnu skrb.