x
x

Je li potrebna palijativna skrb?

  26.05.2023.

Svjetska zdravstvena organizacija 1990. je službeno priznala palijativnu skrb kao posebnu specijalizaciju koja je posvećena ublažavanju patnje i poboljšanju kvalitete života bolesnika s kroničnim neizlječivim bolestima.

Je li potrebna palijativna skrb?

Journal of Palliative Medicine (JPM) osnovan je 1997. godine kao odgovor na potrebu za znanstvenim recenziranim časopisom koji bi unaprijedio ovo područje. JPM je postao vodeći svjetski recenzirani znanstveni časopis. Autori članka su željeli vidjeti koji je budući smjer palijativne skrbi. Tehnikom umjetne inteligencije analizirali su trendove članaka objavljenih u JPM-u u posljednja dva desetljeća kako bi razlučili ključne teme. Drugo, primijenili su ljudsku inteligenciju i sazvali sedam panela stručnjaka za raspravu o aktualnim temama od interesa za ovo područje kao zasebnu strategiju budućeg razvoja palijativne medicine. Područje palijativne skrbi postalo je šire nego što je itko u početku mogao zamisliti. Širenje novih znanja ubrzano je u svim smjerovima i to od početne skrbi za bolesnike s rakom do terminalne faze bolesti. Autori naglašavaju da će se u razvoj palijativne skrbi trebati uključiti i šira zajednica izvan tradicionalne zdravstvene skrbi.

Korištenjem tehnika obrade prirodnog jezika pomoću umjetne inteligencije analizirane su najčešće pretraživane riječi. Tehnika je primijena na 100 najčešće preuzimanih članaka s JPM-a od 1998. do 2018. Potpuni opis metode i pronalaženje pojmova objavljeni su u posebnom radu Tamanga i suradnika u JPM-u. Rezultat je oblak riječi koji prikazuje najčešće riječi koje se pojavljuju tijekom promatranog razdoblja, a veličina pojedinačne riječi odgovara njezinoj učestalosti.

Intervencija, bol, simptomi, kvaliteta, smrt, rak, dom, obitelj, njegovatelj, cijena, svrha, neke su od najčešćih riječi koje su se pojavljivale u člancima.

Palijativna skrb danas postaje standardni pristup neizlječivim kroničnim bolestima na isti način na koji je kardiopulmonalna reanimacija standardni pristup iznenadnoj smrti.

Prošlo je i vrijeme kada se na palijativnu skrb gledalo kao na luksuz koji si ne možemo priuštiti. Palijativna skrb danas poboljšava kvalitetu i duljinu života.