x
x

Visoki unos soli povezan s povećanim rizikom od bolesti bubrega

  24.01.2024.

Ljudi koji obično dodaju sol svojim obrocima možda nesvjesno ugrožavaju svoje bubrege, pokazalo je istraživanje u kojem su korišteni podaci UK Biobank. Kronični dodaci soli povezani su s povećanim rizikom od razvoja kronične bubrežne bolesti (KBB), otkrili su istraživači sa Sveučilišta Tulane u New Orleansu, Louisiana. Studija je objavljena u časopisu JAMA Network Open.

Visoki unos soli povezan s povećanim rizikom od bolesti bubrega

U populacijskoj kohortnoj studiji koja je uključivala više od 460 000 sudionika UK Biobank u dobi od 37 do 73 godine, autori studijeistraživali su povezanost između dodavanja kuhinjske soli u hranu i povećanog rizika od KBB-a.

Sudionici su naveli koliko često dodaju sol svojim obrocima: Nikad ili rijetko, ponekad, često ili uvijek. Razdoblje praćenja premašilo je desetljeće, a medijan trajanja bio je 11,8 godina. Tijekom tog vremena dokumentirano je oko 22 000 novih slučajeva KBB-a. Analiza podataka otkrila je značajno veći rizik od kronične bubrežne bolesti među onima koji su često dodavali sol.

Opseg povećanja rizika varirao je s učestalošću dodavanja soli. Čak su i povremeni „solitelji“ imali 7% veći rizik od onih koji su nikad ili rijetko dodavali sol. Za česte „solitelje“ rizik se povećao za 12%, a za one koji su uvijek dodavali sol popeo se na 29%. Ovi rezultati prilagođeni su dobi i spolu.

Istraživačka skupina primijetila je da su pojedinci koji su često dodavali sol općenito bili manje zdravi, usvojili su nezdraviji način života i imali niži socioekonomski status. Imali su viši indeks tjelesne mase (BMI), vjerojatnije je da su pušili, imali dijabetes ili kardiovaskularne bolesti i imali su smanjenu procijenjenu brzinu glomerularne filtracije (eGFR) na početku studije. Štoviše, njihov Townsendov indeks deprivacije, koji ukazuje na materijalnu deprivaciju, bio je viši.

Uzimajući u obzir ove čimbenike, istraživači su prilagodili rezultate ne samo za dob i spol, već i za etničku pripadnost, Townsendov indeks deprivacije, eGFR, BMI, pušački status, konzumaciju alkohola, tjelesnu aktivnost, povišene razine kolesterola, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, zarazne bolesti , poremećaji imunološkog sustava i uporaba nefrotoksičnih lijekova.

Čak i nakon uračunavanja ovih čimbenika, ostala je značajna, iako oslabljena, povezanost između dodavanja soli i rizika od kronične bubrežne bolesti. Rizik se povećao za 2% za povremene „solitelje“, 5% za česte i 6% za one koji uvijek dodaju sol.

Istraživačka skupina zaključila je da bi dodavanje soli u obroke moglo biti povezano s povećanim rizikom od kronične bubrežne bolesti u općoj populaciji. Međutim, istaknuli su nekoliko ograničenja koja bi trebalo uzeti u obzir pri tumačenju rezultata studije.

Prvenstveno, učestalost dodavanja soli koju sami navode ne odražava točno stvarnu potrošnju soli. Dok su ranije studije potvrdile točnost ove varijable, istraživači su potvrdili mogućnost da često dodavanje soli može biti samo pokazatelj nezdravog načina života.

Unatoč tome, autori su nagađali da bi smanjenje učestalosti dodavanja soli obrocima moglo pridonijeti smanjenju rizika od kronične bubrežne bolesti u općoj populaciji. Predložili su validaciju svojih rezultata u post hoc analizama ili studijama praćenja kliničkih ispitivanja.