x
x

Svjetski dan bubrega 2024

  13.03.2024.

Svjetski dan bubrega globalna je kampanja osmišljena kao zajednička inicijativa Međunarodnog nefrološkog društva (ISN) i Međunarodne federacije zaklada za bubrege (IFKF), a obilježava se od 2006. godine, drugog četvrtka u ožujku.

Svjetski dan bubrega 2024

Svjetski dan bubrega globalna je kampanja kojom se podiže svijest o važnosti bubrega za sveukupno zdravlje te se promiču oblici prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti kako bi se smanjila njihova učestalost i komplikacije.

Trenutno je bolest bubrega osmi vodeći uzrok smrti, a ako se zanemari, predviđa se da će biti 5. vodeći uzrok smrtnosti do 2040. godine.

Postizanje optimalne skrbi za bubrege zahtijeva suradnju na više razina koja uključuje rano dijagnosticiranje, inzistiranje na univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti te podizanje svijesti o bubrežnoj bolesti među zdravstvenim radnicima i općom populacijom.

Na inicijativu Hrvatske lige za hipertenziju i Hrvatskog društva za bubreg Hrvatskog liječničkog zbora, u organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora, u Hrvatskome saboru obilježava se Svjetski dan bubrega u  srijedu, 13. ožujka 2024. od 9 do 12 sati u dvorani Josipa Jelačića.

Tom prigodom svim zainteresiranim zastupnicima i zaposlenicima u Hrvatskome saboru liječnici i medicinske sestre, uz savjete o zdravlju bubrega, određivat će glavne rizične čimbenike za nastanak kronične bubrežne bolesti: mjeriti arterijski tlak, šećer i kolesterol u krvi te korištenjem metaboličke vage procijeniti udio mišićne mase i masnoga tkiva, kao i odrediti albuminuriju. Uz to, radit će se i UZV štitnjače i dijeliti edukativni materijali.

Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, Hrvatska udruga nefroloških medicinskih sestara i tehničara i KoHom – Koordinacija hrvatske obiteljske medicine povodom Svjetskog dana bubrega organiziraju stručni simpozij, koji će se održati 15.3.2024. u prostorima HLZ-a, Šubićeva 9, Zagreb. Simpozij će se bodovati prema pravilniku HLK-a.

Program simpozija