x
x

Kako priopćiti loše vijesti, telefonom ili u živo?

  12.02.2024.

Simptomi anksioznosti, depresije, PTSP-a i razina zadovoljstva nisu se razlikovali ovisno o načinu na koji su saopćene loše vijesti, telefonom ili u osobnom razgovoru.

Kako priopćiti loše vijesti, telefonom ili u živo?

Neki stručnjaci preporučuju da se loše vijesti (npr. dijagnoza raka) otkriju u osobnom susretu, međutim, to nije uvijek moguće. Saopćavanje loših vijesti putem telefona postalo je uobičajeno od početka pandemije COVID-19.

U metaanalizu je uključeno 11 studija (uključujući 4 randomizirana ispitivanja). Istraživači su procijenili kakav je psihološki distres pacijenata zbog otkrivanja loših vijesti telefonom ili u živo.

Razina anksioznosti, depresije i simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja bili su slični nakon otkrivanja loših vijesti bilo putem telefona ili nakon priopćavanja u živo. Slično je bilo i s nezadovoljstvom među pacijentima koji su loše vijesti primili telefonom ili u osobnom susretu.

Vjerojatno je modalitet priopćavanja loših vijesti telefonom ili u živo manje važan od načina na koji se ta vijest priopći. Kada se provode dijagnostički postupci koji bi mogli rezultirati lošim vijestima, kliničari bi trebali predvidjeti tu mogućnost i ponuditi mogućnost priopćavanja inforamacija i putem telefona. Bez obzira na modalitet, SPIKES protokol bi mogao biti koristan. (Oncologist 2000; 5:302.). Ovaj pristup prvenstveno je razvijen za onkologe međutim, osnovna načela mogu se primijeniti i u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

SPIKES protokol – protokol za priopćavanje loših vijesti u šest koraka:

  • S SETTING - započinjanje razgovora
  • P PERCEPTION - procjena bolesnikova shvaćanja
  • I INVITATION - izražavanje želje bolesnika za informacijom
  • K KNOWLEDGE - priopćavanje loše vijesti (informacije)
  • E EMPATIE - bolesnikove emocije i naš odgovor na njih
  • S STRATEGIE - dogovor o strategiji za budućnost