x
x

Ultrazvuk prsišta: vrijedna dijagnostička metoda

  28.05.2023.

Dugi se niz godina smatralo da ultrazvuk nije pogodna metoda prikaza promjena prsnog koša. Ultrazvuk prsnog koša je osobito primjenjiv u djece jer imaju tanku stijenku prsnog koša, a promjene na plućima većinom dopiru do pleure. Jednostavno ga je primijeniti uz krevet bolesnika. Ultrazvuk prsišta je dijagnostička metoda razvijena od liječnika kliničara za daljnju kliničku uporabu.

Ultrazvuk prsišta: vrijedna dijagnostička metoda

Prva primjena ultrazvuka prsišta odnosila se na prikaz pleuralnog izljeva. Nije se pomišljalo na mogućnost primjene ultrazvuka u dijagnostici plućnog parenhima radi prisustva zraka u njima. Smatralo se da ne može bitno pridonijeti u prikazu bolesti pluća i pleure prema tradicionalnim slikovnim pretragama poput rentgenograma (RTG) i računalne tomografije (CT) pluća. S obzirom na odbijanje ultrazvučnih zraka na površini između tkiva različitih akustičkih svojstava, jedino se jasno uočavala linija pleure.

Ultrazvuk prsnog koša je neinvazivna metoda čijom se primjenom smanjuje potreba za klasičnim radiološkim metodama poput RTG-a pluća i CT- a pluća, što je od posebnog značaja u dječjoj populaciji.

Postoje tipične ultrazvučne promjene (“artefakti”) koje je potrebno prepoznati na ultrazvuku prsišta. Pregledavanje mora biti sustavno, uvijek istim redoslijedom, kako bi se dobile mjerljive i točne informacije o plućnoj patologiji. Ultrazvuk prsišta pogodan je za praćenje i rano otkrivanje komplikacija bolesti. Može se lako uključiti u dijagnostički algoritam u svrhu smanjenja izloženosti ionizirajućem zračenju.

Uredan ultrazvučni nalaz prsišta s velikom sigurnošću može isključiti bolest pluća i pleure. Edukacijom pedijatara o ultrazvuku prsišta smanjio bi se broj radioloških pretraga. Prednost ultrazvuka je u njegovoj ponovljivosti te kontinuiranom praćenju veličine i izgleda promjene. Ponekad sam izgled promjene može uputiti i na etiologiju (virusna ili bakterijska upala). Prema RTG-u pluća dobro se prikazuju promjene koje su smještene retrokardijalno, pa se tu često nalaze upale pluća "nevidljive" na RTG-u pluća. Ultrazvukom prsišta teško će se prikazati centralno smještene promjene koje su okružene zdravim dijelovima pluća.

Važno je poznavati ograničenja ove metode te prihvatiti komplemetarnost ultrazvuka i tradicionalnih dijagnostičkih metoda (CT, RTG pluća). Klinička uporaba ultrazvuka prsišta može omogućiti brže postavljanje ispravne dijagnoze i liječenja, što dovodi do poboljšanja ishoda bolesti. Nalaz ultrazvuka prsišta treba biti procijenjen u kliničkom kontekstu.

Jasna Petrić Duvnjak