x
x

Ljetna međunarodna škola kineziologa: Tjelesna spremnost djece i mladih

  20.06.2023.

Hrvatska posljednjih godina ne stoji najbolje kad su podaci o redovnoj tjelesnoj aktivnosti djece i mladih u pitanju. Posebno zabrinjavaju posljednja istraživanja koja govore kako u Hrvatskoj 35 % osmogodišnjaka ima prekomjernu tjelesnu težinu, a niti situacija u Europi nije bolja jer je u prosjeku svako treće dijete pretilo. Gorućim problemom nedovoljne tjelesne aktivnosti djece koja je povezana i s manjkom školskih satova tjelesne i zdravstvene kulture, intenzivno se bavi Hrvatski kineziološki savez koji na 31. Međunarodnu ljetnu školu kineziologa od 28. lipnja do 1. srpnja u Zadar dovodi vodeće europske i domaće stručnjake u ovom području.

Ljetna međunarodna škola kineziologa: Tjelesna spremnost djece i mladih

Na međunarodnom stručnom skupu Praćenje tjelesne spremnosti djece i mladih znanstvenici, nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture, treneri, odgojitelji, kineziterapeuti i učitelji predškolskog odgoja i primarnog obrazovanja na raznim predavanjima, panel raspravama i radionicama predstavit će najnovija iskustva u praćenju tjelesne spremnosti djece i mladih te predložiti rješenja za bolju budućnost.

Posebnu pažnju bez sumnje će privući aktualna tema „Osnovna škola kao cjelodnevna škola“ koja uključuje značajnu reformu školstva, a na koju će državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja doc. dr. sc. Iva Ivanković održati predavanje i otvoriti panel raspravu. Naglasak i jedna od najvećih zanimljivosti ove panel rasprave bit će eksperimentalni program Ministarstva znanosti i obrazovanja koji u rujnu kreće u 50 škola u Republici Hrvatskoj te je izuzetna prilika da se kineziolozi uključe u praćenje morfoloških obilježja, motoričkih i funkcionalnih sposobnostima učenika od samog početka osnovnog obrazovanja.

Na listi uglednih imena međunarodnog skupa nalaze se i prof. dr. sc. Luis Bettencourt Sardinha s Fakulteta kinetike Sveučilišta u Lisabonu, prof. dr. sc. Thomas Skovgaard s Fakulteta zdravstvenih znanosti Sveučilišta južne Danske, prof. dr. sc. Gregor Jurak s Fakulteta za sport Sveučilišta u Ljubljani, a tu je i prof. dr. sc. Uri Schaefer, predsjednik Međunarodnog vijeća za sportske znanosti i Tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Svoja znanja predstavit će i domaći predavači s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Hrvoje Podnar i izv. prof. dr. sc. Maroje Sorić.

„Tema 31. Međunarodne ljetne škole kineziologa nije „vraćanje na stare teme“ već prikupljanje dobrih iskustava zemalja koji duži niz godina imaju centralizirani sustav prikupljanja podataka o morfološkim obilježjima, motoričkim i funkcionalnim sposobnostima učenika. Uvođenjem novog kurikuluma 2019. godine i eksperimentalnog programa 2023. godine, e-baza podataka će biti jedan od glavnih „alata“ kojima bi se pratila efikasnost programa tjelesne i zdravstvene kulture te individualno unaprjeđenje i usmjeravanje učenika u izvannastavne i izvanškolske sportske aktivnosti. Osim toga, takva e-baza bi bila „rudnik“ za selekciju u sportu.“ - zaključio je predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza prof. dr. sc. Goran Leko.

Uz zanimljiva predavanja, na 31. izdanju skupa Kineziologija u Europi održavaju se i različiti sportski sadržaji poput badmintona, odbojke na pijesku i tenisa.

Stručni skup Kineziologija u Europi održava se u organizaciji Hrvatskog kineziološkog saveza, a suorganizatori su Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Studij Kineziologije - FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Agencija za odgoj i obrazovanje RH, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Športska zajednica Grada Zadra, Sportski savez Grada Zagreba, Hrvatski olimpijski odbor, International Association of Sport Kinetics (IASK). Pokrovitelji skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske, Hrvatski olimpijski odbor, Međunarodno vijeće sportske znanosti i tjelesnog odgoja (ICSSPE) te Međunarodna federacija tjelesne edukacije i sporta FIEPS. Domaćin je Grad Zadar.