x
x

Održana javnozdravstvena akcija "Igrajmo se zdravo"

  18.04.2024.

Javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Igrajmo se zdravo” u subotu, 13. travnja obilježen je Svjetski dan zdravlja u organizaciji Udruge skauta Savski Gaj uz podršku Grada Zagreba, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar” i Muzeja seljačkih buna iz Gornje Stubice.

Održana javnozdravstvena akcija "Igrajmo se zdravo"

Programske aktivnosti bile su namijenjene poletarcima, vučićima i izviđačima, ali i svim zainteresiranim građanima. Okupljene sudionike pozdravili su Darko Tot u ime gradonačelnika Grada Zagreba, Marija Škes iz NZZJZ „Dr. A. Štampar“ i Vlatka Filipčić Maligec, voditeljica Muzeja seljačkih buna.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom „Moje zdravlje, moje pravo!“ s ciljem podizanja svijesti o pravu svakog čovjeka na zdravstvenu skrb, zdravstveno obrazovanje, pitku vodu, čisti zrak, pravilnu prehranu, adekvatne uvjete u radnom i životnom okruženju  – od najmlađe do najstarije dobi.  Izviđači su po 31. put organizirali program vezan uz teme Svjetskog dana zdravlja na zabavni način, igrajući se „Maramom kroz Hrvatsku“ krećući se po lijepom sunčanom danu između označenih točaka na prostoru Savskog gaja, Laništa i Remetinca. Igre i zadaci bili su različitog sadržaja, a sudionici su pokazali svoje osobne vještine, snalažljivost, znanje, spretnost i odgovornost timskog rada. Sve ideje, zadatke i sadržaje aktivnosti osmislili su sami članovi srednjoškolci uz podršku odraslih volontera udruge.

Cilj sličnih praktičnih javnozdravstvenih akcija je usvajanje pozitivnih zdravstvenih ponašanja i zdravih navika, od primjene redovite tjelesne aktivnosti, uravnotežene prehrane do izbjegavanja rizičnih ponašanja, s naglaskom na provedbu strukturirane organizacije slobodnog vremena u prirodi, parkovima, dječjim igralištima. U sklopu događanja održana je i edukativna radionica „Zdravi stilovi života“ uz podjelu promotivnih edukativnih materijala. Kretanje i tjelesna aktivnost iznimno su važni za djecu i adolescente, pozitivno utječu kako na fizičko zdravlje tako i na formiranje i modeliranje osobina ličnosti. Tjelesna aktivnost je jedan od važnih čimbenika u očuvanju i unapređenju psihičkog i fizičkog zdravlja te važna pretpostavka za uspješnu provedbu različitih svakodnevnih aktivnosti i kvalitetniji život. Sedentarni način života zahvaća sve više i najmlađe te dovodi do manjeg udjela djece i mladih u bavljenju bilo kojim oblikom tjelesne aktivnosti. U svim etapama školskog uzrasta rekreativne aktivnosti u slobodno vrijeme te organizirano tjelesno vježbanje i sportske aktivnosti stimuliraju prirodni tijek razvoja djeteta te osiguravaju njegovu stabilnost, skladnost, visoku razinu školske sposobnosti i zdravlja. Djecu i mlade treba naučiti važnosti suradnje i zajedničkog timskog rada, stvaranju prijateljstva, važnosti  međusobnog dijeljenja i suradnje. Igre na otvorenom imaju mnoge prednosti za mentalni i fizički razvoj, smanjuje se rizik od pretilosti i drugih zdravstvenih problema, razvijaju se motoričke sposobnosti, stječu sposobnosti prilagodbe na okolinu, poticanje kreativnosti te društvene interakcije.

Ovogodišnji slogan izviđačke akcije „Igrajmo se zdravo“ bio je „Maramom po Hrvatskoj“, a 220 sudionika javnozdravstvene akcije iz cijele Hrvatske, uspješno je riješilo zadatke i zagonetke čime su aktivno krenuli prema ostvarenju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije na lokalnoj razini.

Učenje je zabavno, a najbolje učimo kroz igru” poručili su sudionici javnozdravstvene akcije „Igrajmo se zdravo”!


Pripremila: Marija Škes, mag. educ. reh., Odjel za promicanje zdravlja Službe za javno zdravstvo

Izvor: stampar.hr