x
x

Porast respiratornih bolesti među djecom u Sjevernoj Kini

  26.11.2023.

Od sredine listopada 2023. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prati podatke kineskih nadzornih sustava koji pokazuju porast respiratornih bolesti kod djece u sjevernoj Kini.

Porast respiratornih bolesti među djecom u Sjevernoj Kini

Na tiskovnoj konferenciji 13. studenoga 2023. Kineska nacionalna zdravstvena komisija izvijestila je o porastu incidencije respiratornih bolesti diljem zemlje, koje uglavnom pogađaju djecu. Kineske vlasti pripisale su ovo povećanje ukidanju ograničenja vezanih uz COVID-19 i dolasku sezone prehlade te zbog cirkuliranja poznatih patogena poput gripe, Mycoplasma pneumoniae, respiratornog sincicijskog virusa (RSV) i teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirus 2 (SARS- CoV-2).

Dana 22. studenog 2023. SZO je identificirao izvješća o skupinama nedijagnosticirane upale pluća u dječjim bolnicama u Pekingu, Liaoningu i drugim mjestima u Kini. Putem mehanizma Međunarodnih zdravstvenih propisa, SZO je uputio službeni zahtjev Kini za pružanje dodatnih epidemioloških i kliničkih informacija, kao i laboratorijskih rezultata ovih prijavljenih slučajeva i podataka o nedavnim trendovima cirkulirajućih respiratornih patogena. Ključna svrha bila je utvrditi jesu li u Pekingu i Liaoningu postojali "nedijagnosticirane upale pluća" kako se navodi u medijskim izvješćima, i ako jesu, jesu li to bili odvojeni događaji ili dio poznatog općeg porasta respiratornih bolesti u zajednici.

SZO je 23. studenoga održao telekonferenciju s kineskim zdravstvenim vlastima iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Pekinške dječje bolnice, koju su omogućili Nacionalna zdravstvena komisija i Nacionalna uprava za kontrolu i prevenciju bolesti, na kojoj su dostavljeni traženi podaci, što ukazuje na porast ambulantnih pregleda i bolničkih prijema djece zbog pneumonije izazvane Mycoplasma pneumoniae od svibnja, te RSV-a, adenovirusa i virusa influence od listopada. Neka od tih povećanja su ranije u sezoni nego što se povijesno dogodilo, ali nisu neočekivana s obzirom na ukidanje ograničenja zbog COVID-19, kao što se slično dogodilo u drugim zemljama. Kineske zdravstvene vlasti nisu izvijestile o promjenama u prezentaciji bolesti. Kineske vlasti izvijestile su da nije bilo otkrivanja nikakvih neobičnih ili novih patogena ili neobičnih kliničkih prezentacija, uključujući Peking i Liaoning, već samo gore spomenuti opći porast respiratornih bolesti zbog više poznatih patogena. Nadalje navode kako porast respiratornih bolesti nije rezultirao opterećenjem pacijenata većim od bolničkih kapaciteta.

Kineske vlasti obavijestile su da se od sredine listopada provodi pojačani izvanbolnički i bolnički nadzor nad respiratornim bolestima koje pokrivaju širok spektar virusa i bakterija, uključujući, po prvi put, Mycoplasmu pneumoniae. Ovo nadopunjuje postojeće mehanizme nadzora dišnog sustava i moglo je doprinijeti uočenom porastu otkrivanja i prijavljivanja respiratornih bolesti kod djece.

Kina ima uspostavljene sustave za prikupljanje informacija o trendovima gripe, bolesti sličnih gripi (ILI), RSV-a i SARS-CoV-2, upale pluća i drugih teških akutnih respiratornih infekcija (SARI), te izvještava o otkrivanju gripe platformama kao što je Globalni sustav nadzora i odgovora na influencu (GISRS). GISRS vodi SZO i koristi se za međunarodno virološko i epidemiološko praćenje ljudske influence.

SZO pomno prati situaciju i u bliskom je kontaktu s nacionalnim vlastima u Kini.