x
x

Primjena kanabinoida kod malignih bolesti

  23.11.2017.

Cannabis se spominje još u ayurvedskim tekstovima, a njegova ljekovita svojstva poznavale su razne kulture tijekom povijesti. Međutim, halucinogeno i omamljujuće svojstvo biljke i lude šezdesete ipak su najzaslužnije za „prokletu“ sudbinu ove biljke.

Primjena kanabinoida kod malignih bolesti

1961. je pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda sastavljena i potpisana od strane 73 zemlje Konvencija o opojnim drogama. Sastavni dio Konvencije je Popis opojnih droga temeljem kojih je kanabis stavljen u Skupinu I opojnih droga, odnosno u skupinu sa supstancama koje imaju najjači ovisnički potencijal i nikakva medicinska svojstava. Iako se izrijekom u Konvenciji navodi da „uporaba droge u medicinske svrhe jest nužna i ne smije biti bezrazložno ograniEena“, za kanabis je medicinska upotreba ovim aktom bila stavljena ad acta... barem za narednih 30 godina.

Tek 1990. otkrićem kanabinoidnih receptora u hipokampusu i bazalnim ganglijima (Miles Herkenham iz National Institute of Mental Health) upotreba kanabisa u modernoj medicini je dobila pažnju koju zaslužuje. Nedugo zatim, u prvoj polovici devedesetih nizozemska ministrica zdravlja Els Borst (1994-2002) upoznala je u Europu s idejama o korištenju kanabisa u medicinske svrhe pod pokroviteljstvom zdravstvenog sustava.

Zemlje u našem neposrednom susjedstvu Austrija, Italija, Slovenija već su daleko odmakle u prihvaćanju medicinskog potencijala kanabisa i omogućile su prije više godina oboljelima liječenje preparatima kanabisa.

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe je pripremilo izmjene Pravilnika o propisivanju lijekova koje su nakon javne rasprave prihvaćene te je u listopadu 2015. u Hrvatskoj liječenje pripravcima kanabisa postalo legalno.

Prema navedenim izmjenama kanabis je postao legalan oboljelima od karcinoma u liječenju boli i smanjivanju mučnine uzrokovane kemoterapijom ili radioterapijom. No, izgleda da je put za kanabis od legalan do dostupan oboljelima dulji nego je itko očekivao.

Doc. dr. sc. Ognjen Brborović

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTIbuxin RapidMaxirino
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gel
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: