x
x

Medicinski kanabis za kroničnu bol povezan s rizikom od aritmije

  18.01.2024.

Odrasli koji koriste medicinski kanabis za kroničnu bol, posebno oni s rakom ili kardiometaboličkom bolešću, imaju blago povećan rizik od razvoja aritmije, uglavnom fibrilacije atrija, pokazalo je istraživanje danskog registra.

Medicinski kanabis za kroničnu bol povezan s rizikom od aritmije

Uporaba kanabisa povezana je s povećanim kardiovaskularnim (KV) rizikom, ali podaci o KV nuspojavama kod uporabe medicinskog kanabisa za kroničnu bol su ograničeni.

Kako bi istražili povezanost, istraživači su identificirali 5391 pacijenta s kroničnom boli (srednja dob 59; 63% žene) koji su prvi put započeli liječenje medicinskim kanabisom tijekom 2018. - 2021. i usporedili ih (1 : 5) s 26.941 kontrolnih pacijenata prema dobi, spolu, kroničnoj boli, dijagnozi i istodobnoj primjeni drugih lijekova protiv bolova koji ne sadrže kanabis.

Izračunali su i usporedili apsolutne rizike za prvu aritmiju (atrijska fibrilacija, poremećaji provođenja, paroksizmalne tahikardije i ventrikularne aritmije) i akutni koronarni sindrom (ACS) između skupina.

Unutar 180 dana, 42 korisnika medicinskog kanabisa i 107 kontrolnih sudionika razvilo je aritmiju, najčešće fibrilaciju atrija.

Korisnici medicinskog kanabisa imali su blago povećani rizik od nove aritmije u usporedbi s onima koji nisu koristili (180-dnevni apsolutni rizik, 0,8% naspram 0,4%).

Omjer rizika od 180 dana s uporabom kanabisa bio je 2,07 (95% CI, 1,34-2,80), a omjer rizika od 1 godine bio je 1,36 (95% CI, 1,00-1,73).

Odrasli s rakom ili kardiometaboličkom bolešću imali su najveći rizik od aritmije kod uporabe kanabisa (180-dnevna razlika u apsolutnom riziku, 1,1% i 0,8%). Nije bilo značajne povezanosti između upotrabe medicinskog kanabisa i rizika od ACS-a.

Imajući na umu nisku dob ispitivane skupine i nisku prevalenciju komorbiditeta, značajan relativni porast rizika od novonastale aritmije, uglavnom izazvan fibrilacijom atrija, mogao bi biti razlog za zabrinutost, iako su apsolutni rizici u ovoj studijskoj populaciji bili skromni.

Medicinski kanabis možda nije terapijska opcija 'jedna jačina za sve' za određena medicinska stanja i treba ga kontekstualizirati na temelju komorbiditeta pacijenata i potencijalne osjetljivosti na nuspojave.