x
x

Povezanost jačine kanabisa sa štetnim psihijatrijskim učincima

  03.08.2023.

Jačina (sadržaj THC-a) kanabisa, kako ilegalnog tako i legalnog, znatno je porasla u posljednja četiri desetljeća, što može rezultirati većom vjerojatnošću razvoja štetnih psihijatrijskih učinaka. Međutim, dokazi o povezanosti između jačine kanabisa i štetnih psihijatrijskih učinaka snažni su samo za psihozu. Dokazi o povezanosti s poremećajem uzimanja kanabisa, anksioznošću ili depresijom nisu konzistentni; većina studija je loše kvalitete. S obzirom na potencijalne kliničke i zdravstvene štete od sada dostupnog visokopotentnog kanabisa, hitno su potrebne visokokvalitetne istraživačke studije.

Povezanost jačine kanabisa sa štetnim psihijatrijskim učincima

Jačina kanabisa, sadržaj ∆9-tetrahidrokanabinola (THC), koji se obično izražava kao postotak suhe težine, znatno je porasla diljem svijeta tijekom posljednja četiri desetljeća. Ova veća jačina predstavlja rizik od veće štete zbog dokaza o pozitivnoj povezanosti između jačine kanabisa i štetnih psihijatrijskih učinaka dugotrajne uporabe kanabisa. Članak objavljen na web stranicama Klinike za psihijatriju Vrapče daje pregled dokaza za ovu povezanost.

Jačina kanabisa povećala se dva do tri puta i na ilegalnim tržištima i na legaliziranim tržištima u SAD-u u posljednja četiri desetljeća. Nedavni sustavni pregledni članak procjenjivao je promjene jačine u više od 66 000 uzoraka kanabisa koje su zaplijenile službe za provođenje zakona između 1970. i 2017. . Ti su uzorci zaplijenjeni u SAD-u, zapadnoj Europi i Novom Zelandu. Prosječna koncentracija THC-a u biljnom kanabisu porasla je s oko 4% tijekom 1980-ih na 6-12% tijekom 21. stoljeća. Jačina smole kanabisa porasla je s oko 10% tijekom 1980-ih na oko 30% tijekom 21. stoljeća. U zasebnoj studiji više od 18 000 ilegalnih uzoraka kanabisa koje je zaplijenila američka Uprava za suzbijanje droga (DEA) utvrđeno je da se prosječna jačina proizvoda od cvijeta kanabisa povećala sa 6% u 2008. na 13.6% u 2017. . Prosječna jačina hašiša (koncentrirani oblik cvijeta kanabisa) porasla je s 23% u 2008. na 46% u 2017., uz velike varijabilnosti u koncentracijama THC-a. Neki uzorci imali su koncentraciju THC-a od čak 42% u 2008. i 72% u 2017. godini.

Jačina kanabisa također je visoka u proizvodima koji se prodaju u legalnim specijaliziranim trgovinama u SAD-u. Istraživanje iz 2019. godine o online reklamiranom sadržaju THC-a u 8505 proizvoda od cvijeta kanabisa koje prodaje 655 licenciranih trgovina u devet američkih saveznih država otkrilo je srednju jačinu kanabisa od 20% THC-a, ali neki proizvodi imali su jačinu do 50% THC-a . Nije bilo značajne razlike u prosječnoj jačini između proizvoda koje reklamiraju trgovine za medicinski kanabis (19.2% THC) i proizvoda koje reklamiraju trgovine za rekreakcijsku marihuanu (21.5% THC). Legalizacija kanabisa i rezultirajuća komercijalizacija industrije potaknula je razvoj i marketing proizvoda sve veće i veće jačine; to uključuje koncentrate i ekstrakte . Takvi proizvodi sada imaju jačinu od čak 60-90% THC-a.

Jačina kanabisa i štetni učinci

Akutni psihološki i psihomotorni učinci THC-a u laboratorijskim studijama uvelike ovise o dozi , tj. veće doze obično proizvode jače i dugotrajnije učinke. Stoga je moguće pretpostaviti da bi dugotrajna uporaba visokopotentnog kanabisa bila povezana s povećanim rizikom od štetnih učinaka. Povezanost između jačine kanabisa i rizika za svaku od četiri glavne psihološke štete uzrokovane uporabom kanabisa: psihoza, poremećaj uzimanja kanabisa, anksioznost i depresija — istraživana je u više studija. Sve ove studije koristile su dizajn opservacijskih studija — istraživanje parova, presječno ili prospektivno kohortno istraživanje. Niti jedna studija nije koristila dizajn intervencijske studije koja bi pružila uvjerljivi dokaz uzročnosti.

Uporaba visokopotentnog kanabisa, u usporedbi s uporabom kanabisa slabije jačine ili neuzimanjem kanabisa, značajno povećava (barem dva puta) vjerojatnost razvoja prve epizode psihoze i recidiva nakon remisije, povećava intenzitet pozitivnih simptoma i skraćuje latenciju za razvoj psihoze (kraće do četiri godine).