x
x

Dobri rezultati obiteljskih liječnika u liječenju debljine i kontroli dijabetesa

  25.08.2019.

Praćenje strukturiranog plana mršavljenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može dovesti do trajne remisije šećerne bolesti tipa dvije godine kasnije, rezultat je studije objavljene u časopisu Lancet Diabetes & Endocrinology.

Dobri rezultati obiteljskih liječnika u liječenju debljine i kontroli dijabetesa

Istraživači su uključili otprilike 300 pacijenata s BMI-om od 27 do 45 koji su imali dijagnozu šećerne bolesti tipa tipa 2, ali nisu bili ovisni o inzulinu.

Liječnici su radnomizirani u dvije skupine, jedni su pružali integrirani strukturirani program za regulaciju tjelesne mase, a kontrolna skupina je pružala standardnu skrb. Intervencija je uključivala postepeno ukidanje lijekova za liječenje šećerne bolesti i hipretnezije,  redukciju prehrane na 850 kalorija /dan u razdoblju od 12 do 20 tjedana,  postepeno ponovno uvođenje hrane za 2 do 8 tjedana te organiziranu i strukturiranu potporu za održavanje postignute tjelesne mase.

Nakon 12 mjeseci, 24% pacijenata iz intervencijske skupine izgubilo je 15 kg ili više, a 46% je imalo remisiju dijabetesa.

U sljedećem razdoblju do 24 mjeseca, gubitak težine od 15 kg ili više bio je još uobičajeniji u intervencijskoj skupini (11% u odnosu na 2% u kontrolnoj skupini). Sudionici intervencije također su imali veću vjerojatnost remisije dijabetesa (36% nasuprot 3%).

Intenzivna kontrola tjelesne mase trebala bi biti prva opcija u rutinskoj skrbi za osobe sa šećernom bolesti tipa 2 kako bi se postigla rana remisija ove potencijalno razorne progresivne bolesti.

Lancet Diabetes & Endocrinology 2019 DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-8587(19)30068-3

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gelIbuxin RapidPLIVIT D 2000
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: