x
x

Pretilost u adolescenciji

  13.08.2023.

Prevalencija pretilosti kod adolescenata povećala se od 1980-ih, najviše u zajednicama s niskim prihodima i pojedinim etničkim zajednicama, što je razlika koja se barem djelomično može pripisati strukturnom rasizmu i stigmi s negativnim stavovima.

Pretilost u adolescenciji

Koje su štetne posljedice pretilosti tijekom adolescencije?

Pretilost tijekom adolescencije (od 10 do 19 godina) je povezana sa zdravstvenim posljedicama koje uključuju predijabetes i dijabetes tipa 2, nealkoholnu masnu bolest jetru, dislipidemiju, sindrom policističnih jajnika, opstruktivnu apneju u snu te poremećaje mentalnog zdravlja i društvenu stigmu. Pretilost tijekom adolescencije je i čimbenik rizika za komplikacije i smrt od koronarne bolesti srca, kao i za smrt iz bilo kojeg razloga u odrasloj dobi, uključujući ranu odraslu dob.

Kako umanjiti posljedice pretilosti u adolescenciji?

Kombinirani podaci iz četiri prospektivne kohortne studija pokazali su da je povišeni indeks tjelesne mase (BMI) u djetinjstvu i odrasloj dobi povezan s povećanim relativnim rizikom za dijabetes tipa 2 (relativni rizik, 5,4), hipertenziju (relativni rizik, 2,7), povišeni LDL razine kolesterola (relativni rizik, 1,8) i ateroskleroze karotidnih arterija (relativni rizik, 1,7), Osobe s povišenim BMI-om u djetinjstvu i normalnim BMI-om u odrasloj dobi imale su rizik za navedena stanja sličan osobama koje su imale normalni BMI u djetinjstvu i odrasloj dobi. Ove studije podupiru važnost dijagnosticiranja i liječenja pretilosti tijekom djetinjstva i adolescencije, kao i u odrasloj dobi, kako bi se smanjile štetne posljedice po zdravlje.

Je li preporučeno izrazito kalorijsko ograničenje kod adolescenata s prekomjernom tjelesnom masom?

Ne preporučuje se nadzirano značajno kalorijsko ograničenje (niskokalorične dijete) za mršavljenje u adolescenata. Studije su pokazale mješovite rezultate s korištenjem ovih dijeta, a tipičan je povratak tjelesne težine. Postoji i zabrinutost u pogledu dugoročne prihvatljivosti i sigurnosti, uključujući rizike od poremećaja prehrane, poremećaja elektrolita ili drugih metaboličkih poremećaja, nedostatak vitamina i minerala i štetne psihološke učinke. Iako je društveni naglasak na restriktivnim dijetama koje nameću pacijenti povezan s rizikom od poremećaja prehrane, nadzirano multidisciplinarno upravljanje tjelesnom težinom i liječenje pretilosti uz stalnu podršku pedijatra, pedijatra dijetetičara i stručnjaka za mentalno zdravlje nisu povezani s povećanim rizikom od poremećaja prehrane.

Multidisciplinarni pristup liječenju pretilosti kod adolescenata

Multidisciplinarni model dugotrajne skrbi koji uključuje promjenu životnih navika, ev. farmakoterapiju i barijatrijsku kiruršku terapiju su preporučeni pristup liječenja debljine u adolescenciji. U komunikaciji treba voditi računa o stigmi povezanoj s izrazom „pretilost“, „debljina“, a na prvom mjestu treba uvijek spominjati osobu. Temeljni cjelovitog liječenja pretilosti je intenzivan tretman s obzirom na zdravstveno ponašanje i stil života, uz najmanje 26 sati osobnog susreta u razdoblju od najmanje 3 mjeseca. Iz prehrane treba izbaciti zaslađene napitke. Dodavanje odobrenih lijekova za mršavljenje poboljšalo je ishode multidisciplinarnih programa mršavljenja u kliničkim ispitivanjima. Randomizirana, placebom kontrolirana ispitivanja pokazala su učinkovitost dvaju agonista receptora peptida 1 nalik glukagonu - liraglutida i semaglutida kod adolescenata i to u kombinaciji s promjenama životnog stila. Korištenje lijekova protiv pretilosti ili barijatrijske kirurgije (ili oboje) zajedno s intenzivnim liječenjem s obzirom na zdravstveno ponašanje i način života rezultira većim smanjenjem BMI-a nego samo liječenje promjenom životnih navika. O tom pristupu treba razgovarati s roditeljima i ostalim članovima obitelji i upozoriti na mogućnost povratka tjelesne mase jer nedostaju podaci o dugoročnim ishodima.