x
x

Hrvatski znanstvenici među 2% najutjecajnijih u svijetu

  19.10.2022.

Sveučilište Stanford iz Sjedinjenih Američkih Država svake godine tradicionalno objavljuje listu 2% najutjecajnijih svjetskih znanstvenika. Na listi 2% najutjecajnijih znanstvenika u 2021. godini nalazi se 91 znanstvenik iz Republike Hrvatske od čega čak 38 znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu.

Hrvatski znanstvenici među 2% najutjecajnijih u svijetu

Lista se temelji na najvećoj svjetskoj znanstvenoj bazi Scopus te obuhvaća 180 tisuća najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u 22 znanstvena polja te čak 176 znanstvenih grana.

Ovogodišnja lista Sveučilišta još je jednom dokazala da su znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu predvodnici hrvatske znanstvene izvrsnosti i kompetitivnosti jer čine većinu znanstvenika na listi hrvatskih znanstvenika koji su među 2% najutjecajnijih prošle godine i u cjeloživotnoj znanstvenoj karijeri.

Objavljene su dvije liste: lista najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u 2021. godini te lista najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u cjeloživotnoj znanstvenoj karijeri.

Na listi 2% najutjecajnijih znanstvenika u 2021. godini nalazi se 91 znanstvenik iz Republike Hrvatske od čega čak 38 znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu.

Lista se slaže po složenom modelu koji koristi šest standardiziranih indikatora znanstvene produktivnosti: ukupan broj citata, Hirschov h-indeks, Schreiberov Hm-indeks revidiran od strane koautora, pojedinačni autor, pojedinačni ili prvi autor i broj citata članka od strane pojedinačnog, prvoga ili zadnjeg autora.

Potpuna lista nalazi se na linku.