x
x

Pogešno tumačenje podataka iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa

  18.08.2023.

Dana 16. kolovoza 2023. godine u dnevnoj tiskovini Novi list izašao je tekst u kojem su iznesene informacije koje se temelje na pogrešnom tumačenju podataka iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2022. godinu, a posljedično je tekst prenijela i nekolicina domaćih internetskih portala.

Pogešno tumačenje podataka iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa
DEMANTI vezan uz pogrešnu interpretaciju podataka iz Hrvatskog zdravstveno – statističkog ljetopisa za 2022. godinu

Primjerice, sukladno podacima u Ljetopisu, u novinskom tekstu je napisano kako „građani sami plate oko 10 posto CT i MR pretraga, a od ukupno 86 CT uređaja, njih 64 nalazi se u bolnicama, 22 u ostalim zdravstvenim ustanovama, mahom privatnim poliklinikama“. Nadalje piše kako je ista situacija s MR uređajima – „od ukupno 67, njih 48 je u bolnicama, a 19 u ostalim ustanovama, što znači da je u prosjeku svaki treći takav uređaj u privatnom sektoru“. Sukladno tome, izveden je i naslov novinskog teksta „Pacijenti u godinu dana kod privatnika platili čak 60.000 skupih CT i MR snimanja“ koji se temelji na pogrešno protumačenim podacima iz Ljetopisa.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u Hrvatskom zdravstveno-statističkom Ljetopisu za 2022. godinu (tabličnim podacima) prikazao podatke o medicinskoj opremi, operacijskim dvoranama i medicinskim postupcima prema vrsti zdravstvene ustanove.

S obzirom na to da tablice Ljetopisa ne prikazuju podjelu na javni i privatni sektor i iz njih se ne može zaključivati o broju medicinskih uređaja ili medicinskih postupaka u javnom, odnosno privatnom sektoru. Termini za medicinske postupke bolnica odnose se na sve vrste bolnica, primjerice i privatne specijalne bolnice, a koje mogu imati i imaju za neke medicinske postupke i ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Termin izvanbolničke ustanove obuhvaća sljedeće vrste zdravstvenih ustanova: domove zdravlja, zavode za hitnu medicinu, dio ordinacija specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, poliklinike te trgovačka društva za zdravstvenu djelatnost, stoga je netočna interpretacija u novinskom članku gdje se bolnice izjednačavaju s javnim ustanovama, a izvanbolničke ustanove s privatnim poliklinikama te se iz objavljenih podataka ne može zaključiti da je u prosjeku svaki treći CT i MR uređaj u privatnom sektoru.

Nadalje, objavljeni podaci odnose se isključivo na broj pregleda, ne broj osoba, a što se u novinskom članku poistovjećuje.

Prema objavljenim podacima u RH je u 2022. godini obavljeno 489.520 CT-pregleda te 295.872 MR-pregleda (ukupno 785.392 pregleda). Od toga je HZZO financirao 696.581 pregled, a 11 posto pregleda nije financirano od strane HZZO-a (88.811 pregleda). Ovi pregledi su obavljeni u zdravstvenim ustanovama neovisno o vrsti vlasništva (kako je iznad objašnjeno).

U izvanbolničkim ustanovama broj pregleda koji nisu financirani od strane HZZO-a je za 10 posto veći od broja pregleda koje financira HZZO (58.162 naspram 63.473), a u članku se senzacionalistički navodi da je broj značajno veći. Navod da je 48 posto više MR pregleda plaćeno privatno u odnosu na godinu ranije je točan, međutim važno je naglasiti da je i u broju MR pregleda financiranih od strane HZZO-a također zabilježen porast u odnosu na godinu ranije i to od 33 posto.

Sukladno tome, iz spomenutih medijskih napisa proizlazi da se ne temelje na provjerenim i utemeljenim informacijama već krivo interpretiranim navodima kojima se dezinformira javnost, što najoštrije osuđujemo, te sukladno tome zahtijevamo objavljivanje ovog obrazloženja struke u cijelosti.