x
x

Borba protiv dezinformacija je jedna od temeljnih funkcija javnog zdravstva

  11.02.2023.

Odjel za zdravlje i mentalnu higijenu grada New Yorka utvrdio je da širenje dezinformacija o infekciji COVID-19 ima štetan utjecaj na zdravlje, osobito na zajednice kod kojih je utvrđena niska stopa cijepljenja.

Borba protiv dezinformacija je jedna od temeljnih funkcija javnog zdravstva

Uspostavila je posebna Jedinica za odgovor na dezinformacije (misinformacije), tj. za praćenje poruka koje sadrže opasne netočne informacije koje su predstavljene na više medijskih platformi, uključujući društvene mreže, neengleske mrežne i ostale međunarodne stranice, te širenje takvih lažnih vijesti na forumima. Jedinica za odgovor na dezinformacije i Ministarstvo zdravstva surađivali su s više od 100 partnera u zajednici kako bi kreirali i prilagodili kulturno prikladne, znanstveno točne poruke namijenjene različitim populacijama. Ministarstvo zdravstva i njegovi partneri uspjeli su brzo identificirati poruke koje sadrže netočne informacije o cjepivima protiv COVID-19, liječenju i drugim problemima te podržati isporuku točnih informacija različitim populacijama. Jedinica za odgovor na dezinformacije pomogla je Ministarstvu zdravstva u borbi protiv dezinformacija i u širenju točnih znanstvenih informacija prema zajednici jer je cilj bio poboljšati zdravlje i dati točne informacije o cijepljenju. Međutim, potrebna je dodatna evaluacija cijelog procesa i potvrda uspješne javno zdravstvene akcije.

* Dezinformacije najčešće razumijemo kao informacije koje su netočne i namjerno stvorene kako bi obmanule javnost; naštetile nekoj osobi, organizaciji, društvenoj skupini, državi ili cilju te ostvarile neki interes (npr. ekonomski ili politički).

Pored “dezinformacija”, često se upotrebljava i termin “lažne vijesti” (fake news), a govori se i o “misinformacijama” (pogrešnim informacijama) i “malinformacijama” (zlonamjernim informacijama). Neki od ovih termina ponekad se koriste i kao istoznačnice jer je među njima dosta sličnosti te jedna kategorija lako prijeđe u drugu, ali među njima postoje i značajne razlike, pogotovo u namjeri i obliku u kojem se pojavljuju.

Više: Medijska pismenost