x
x

Primjena novih tehnologija u bolesnika s komorbiditetima

  03.11.2022.

Bolest mišićno – koštanog sustava, zbog uzrokovanja boli, ograničenja pokretljivosti i aktivnosti svakodnevnog i društvenog života te utjecaja na smanjenje kvalitete života, postale su globalni javnozdravstveni problem.

Primjena novih tehnologija u bolesnika s komorbiditetima

Važnu ulogu u liječenju imaju pravovremeno primjenjene procedure fizikalne terapije koje potiču proces cijeljenja, vraćaju normalnu pokretljivost i funkciju tijela te preveniraju nastanak trajnih oštećenja.

Kao odgovor na potrebu za bržim, učinkovitijim i neinvazivnim zbrinjavanjem bolesti zadnjih desetljeća u području fizikalne terapije pojavile su se nove tehnologije kao što su: udarni val, laser, magnet visokog intenziteta te usmjerena radiofrekvencija koje su se nametnule kao važan modalitet u samostalnoj ili kombiniranoj primjeni.

Ove neinvazivne metode imaju moćne biološke učinke na cijeljenje tkiva, smanjenje boli i poboljšanje funkcije potičući prirodnu sposobnost tkiva za samocijeljenje.

Iako su znanstvene i kliničke studije pokazale terapijsku učinkovitost, sigurnost i isplativost, njihove mogućnosti u kliničkoj praksi još su uvijek neiskorištene uglavnom zbog niske razine educiranosti zdravstvenih djelatnika.

Također, zbog kontraindikacija koje se vežu uz primjenu novih tehnologija kao što su: karcinom, trudnoća, zona rasta, elektrostimulator, metalni implantat, smanjen osjet, koagulopatija, terapijska primjena u određenih skupina bolesnika često je onemogućena.

Međutim, s pojavom novih dokaza o indikacijama i kontraindikacijama došlo je do potrebe za promjenom povijesne paradigme za primjenu visokih tehnologija.

Danas znamo kako se sve nove tehnologije mogu koristiti kod trudnica, pacijenata s karcinomom, epilepsijom, smetnjama osjeta te u području zone rasta uz određene mjere opreza. Udarni val i laser visokog intenziteta mogu se koristiti kod pacijenata s elektrostimulatorom ili metalnim implantatima, dok je za ostale terapije potrebno provesti dodatna visokokvalitetna istraživanja.

Novo, neistraženo i nepoznato zahtjeva oprez. Prevelik oprez zbog straha i neznanja te neutemeljenih vjerovanja dovodi do propusta u liječenju.