x
x

HLK dodijelila godišnje nagrade za 2022.

  14.12.2022.

Hrvatska liječnička komora dodijelila je godišnje nagrade istaknutim pojedincima za postignuća ostvarena u 2022. godini. Ovogodišnji laureati su dr.sc. Luka Novosel, izv.prof.prim.dr.sc. Josipa Radić, dr. Andrija Matetić, dr. Marin Smilović i Martina Bolšec Oblak, magistra novinarstva. Svečana dodjela nagrada održana je u subotu, 10. prosinca u velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Svečanost je vodio poznati medicinski influenser dr. Natko Beck, a nakon dodjele nagrada, laureati i uzvanici zabavili su se uz evergrine u izvedbi Big banda HLK-a.

HLK dodijelila godišnje nagrade za 2022.

Dobitnik godišnje nagrade HLK-a za najzapaženije stručno ostvarenje u 2022. godini je radiolog dr.sc. Luka Novosel iz KBC-a Sestre milosrdnice, koji je tijekom 2022. započeo rutinsku primjenu četiriju interventnih radioloških zahvata, od kojih je većina po prvi put u Hrvatskoj napravljena upravo u ovoj godini. Primjenom metode kreiranja arterijsko-venske fistule za hemodijalizu endovaskularnim putem, mehaničkom trombektomijom kod plućne embolije u visokorizičnih pacijenata te uvođenjem metoda krioablacije tumora i elektroporacije jetrenih metastaza značajno je pridonio kvaliteti liječenja bolesnika, unaprijedio hrvatsku medicinu i svrstao je uz bok svjetskih standarda dobre kliničke prakse.

Dobitnici nagrade HLK-a za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke su izv. prof. prim. dr. sc. Josipa Radić u kategoriji znanstvenika starijih od 40 godina i Andrija Matetić, dr.med. u kategoriji znanstvenika mlađih od 40 godina.

Liječnica Josipa Radić specijalistica je interne medicine, uža specijalistica nefrologije te endokrinologije i dijabetologije u KBC-u Split i izvanredna profesorica na splitskom Medicinskom fakultetu. Jedna je od idejnih začetnica i stručna voditeljica projekta „Digitalizacija i unapređenje nutritivne skrbi oboljelih od kroničnih bolesti“ iz kojeg su proizašli brojni znanstveni radovi koji predstavljaju znanstveni doprinos kako KBC-u Split i splitskom Medicinskom fakultetu, tako i liječničkoj struci.

Dr. Andrija Matetić specijalizant je treće godine kardiologije na Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Split. Svojim brojnim radovima objavljenim u suradnji s inozemnim kardiološkim centrima i organizacijama uvelike je doprinio novim otkrićima u području kardiologije. Njegov entuzijazam i želja za znanjem i daljnjim usavršavanjem, kako u kliničkom, tako i u znanstvenom smislu, zaista su rijetki te iznimno inspirativni.

Nagradu za iznimno djelovanje u zaštiti prava liječnika te promicanju interesa hrvatskog liječništva u 2022. dobio je Marin Smilović, dr.med.

Marin Smilović, specijalist kliničke radiologije iz bolnice u Čakovcu, čelnik je Inicijative mladih liječnika koja je 24. rujna 2022. organizirala iznimno uspješan prosvjed liječnika ispred Ministarstva zdravstva, na koji se odazvalo više od 800 liječnika. Ovim prosvjedom javno se ukazalo na nezadovoljstvo liječnika uvjetima rada u hrvatskom zdravstvu. Kao predsjednik Inicijative mladih liječnika, dr. Smilović je na prosvjedu te u brojnim gostovanjima u hrvatskim medijima, promicao interese liječnika, iznosio probleme koji muče mlade liječnike i zahtijevao njihovo rješavanje. Uz to, dr. Marin Smilović je na sastancima u Ministarstvu zdravstva zastupao stavove Inicijative mladih liječnika vezano uz poboljšanje statusa liječnika, kojima se zahtijeva reforma zdravstvenog sustava, vraćanje reprezentativnosti liječnicima u kolektivnom pregovaranju, reforma specijalističkog usavršavanja te izmjena Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Novinarka i reporterka Nove TV Martina Bolšec Oblak, magistra novinarstva dobitnica je godišnje nagrade HLK-a za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke struke u javnosti. Tijekom 2022. godine kontinuirano je izvještavala o temama vezanim uz zdravstvo. Reportaže koje je snimala za Novu TV bavile su se reformom zdravstva, problemima liječničke profesije, problemima s listama čekanja, stanjem zdravlja nacije te situacijom s pandemijom, novim varijantama virusa i cijepljenjem protiv koronavirusa. U svojim reportažama o pandemiji, za sugovornike je birala predstavnike liječničke profesije kako bi se javnosti prezentirale stručne, objektivne i točne informacije. Izvještavajući o zdravstvenom sustavu i ugošćujući u svojim reportažama obiteljske i bolničke liječnike, mlade liječnike, kao i predstavnike liječničkih organizacija, omogućila je da se javnost upozna sa stavovima i problemima liječnika.

Kratke video priloge o laureatima godišnjih nagrada HLK-a za 2022. godinu pogledajte niže.

Dr.sc. Luka Novosel, dr.med.

Izv.prof.prim.dr.sc. Josipa Radić, dr.med.

Andrija Matetić, dr.med.

Marin Smilović, dr.med.

Martina Bolšec Oblak, magistra novinarstva

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Plivit C 1000 PlusBisolexAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: