x
x

Priopćenje HLZ-a povodom tragične smrti mlade liječnice

  03.02.2024.

U nastavku donosimo priopćenje Podružnice Čakovec HLZ-a i ostalih liječničkih udruga, a povodom tragične smrti mlade liječnice.

Priopćenje HLZ-a povodom tragične smrti mlade liječnice
Nezadovoljstvo zdravstvenim sustavom ili radom pojedinog liječnika ne smije se izražavati u obliku otvorenih prijetnji upućenih liječniku bilo u izravnom razgovoru ili putem društvenih mreža nego na način reguliran cijelim nizom propisa koji reguliraju prava pacijenata.

Obraćamo Vam se zbog sve učestalijih napada na liječnice i liječnike u medijima, društvenim mrežama i prijetnji koje im se upućuju tijekom svakodnevnog obavljanja dužnosti na radnim mjestima. Zgroženi smo primjerima poimeničnog prozivanja, ali i otvorenog vrijeđanja cijele liječničke struke na društvenim mrežama u kojima se pojedinci blate na najgrublji način bez imalo osjećaja odgovornosti za posljedice koje trpe pojedinci i članovi njihovih obitelji.

Svi korisnici zdravstvenih usluga, ali i zdravstveni djelatnici, imaju svoja prava i obaveze. Obaveze su neodvojive od prava. Nezadovoljstvo zdravstvenim sustavom ili radom pojedinog liječnika ne smije se izražavati u obliku otvorenih prijetnji upućenih liječniku bilo u izravnom razgovoru ili putem društvenih mreža nego na način reguliran cijelim nizom propisa koji reguliraju prava pacijenata.

Pravo na osobno dostojanstvo, osim pacijenata, imaju i liječnici i liječnice.

Ovim putem pozivamo sve liječnice i liječnike neka prijavljuju prijetnje upućene tijekom obavljanja liječničke dužnosti upravama ustanova u kojima su zaposleni i svojim strukovnim udrugama. Prijetnje u kojima se otvoreno izražava namjera počinjenja kaznenog djela (poput prijetnje nanošenja tjelesnih ozljeda, prijetnje smrću, prijetnje članovima obitelji liječnika, prijetnje uništavanja osobne imovine) treba prijaviti policiji.

Jedino prijavljene prijetnje mogu biti osnova za pružanje bilo kakvog oblika pomoći, fizičke, pravne i psihološke. Obratite se predstavnicima liječničkih udruga/institucija, bilo na razini županije ili u središnjicama, kako biste dobili savjet za pružanje pravne pomoći.

Svi predstavnici liječničkih udruga odlučni su poduzeti sve potrebne postupke za očuvanje osobnog dostojanstva liječnica i liječnika i dostojanstva cijele liječničke struke.

S poštovanjem uz kolegijalne pozdrave,

prim .dr. sc. Ivan Žokalj,dr.med. za Povjerenstvo Međimurske županije HLK
Robert Grudić, dr .med. za Podružnicu Čakovec HLZ
Selma Pernar, dr. med. za Podružnicu Čakovec HLS
dr. sc. Ana Jurin Martić, dr. med. koordinator HUBOL-a za županijsku bolnicu Čakovec
Marin Smilović, dr. med. – za Inicijativu mladih liječnika Hrvatske
Zrinko Karlović, dr. med. – za Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine Međimurske županije