x
x

Korištenje zdravstvene zaštite u djelatnosti obiteljske medicine u Hrvatskoj

  11.06.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) od 2019. g. redovito analizira i objavljuje podatke iz Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH), koji se odnose na zdravstvenu skrb pruženu građanima u ordinacijama na razini primarne zdravstvene zaštite (opća/obiteljska medicina, zdravstvena zaštita predškolske djece, zdravstvena zaštita žena, stomatološka zdravstvena zaštita).

Korištenje zdravstvene zaštite u djelatnosti obiteljske medicine u Hrvatskoj

U ovom izvješću analizirani su podaci sadržani u komunikacijskim porukama koje su pristigle u HZZO iz ordinacija opće/obiteljske medicine u Republici Hrvatskoj tijekom 2021. g., uključujući domove zdravlja, COVID-19-ordinacije, ordinacije posebnog dežurstva, privatne ordinacije (u zakupu doma zdravlja), ustanove za zdravstvenu skrb, vojne ordinacije, kao i mobilne timove za cijepljenje protiv COVID-19.

Za analizu su korišteni opisi dijagnostičko-terapijskih postupaka navedeni u Odluci o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (NN 56/17).

Izdvajamo najzanimljivije:

  • Od ukupnog broja izdanih uputnica, većina (53,8%) ih se odnosila na dijagnostičke pretrage (uključujući i kontrolne dijagnostičke pretrage), a njih 2,5% se odnosilo na uputnice za hitne specijalističke ambulante, što čini 1 upućivanje na 164 kontakta sa zdravstvenom zaštitom.
  • U ordinacijama Šibensko-kninske županije je zabilježeno najučestalije izdavanje uputnica, jedna na 3,5 kontakta sa zdravstvenom zaštitom, dok se u ordinacijama Varaždinske županije izdavala jedna uputnica na 5 kontakata sa zdravstvenom zaštitom, gdje se bilježi najrjeđe izdavanje uputnica. Analizirajući udio upućivanja na konzilijarne preglede (prve i kontrolne) u ukupnom broju izdanih uputnica, najveći udio je u Osječkobaranjskoj (36,7%), a najmanji u Primorskogoranskoj županiji (21,0%).
  • Pacijenti se iz djelatnosti obiteljske (opće) medicine najčešće upućuju na dijagnostičke pretrage; tako 25,7% upućivanja obuhvaća upućivanja u djelatnost medicinske mikrobiologije s parazitologijom i medicinske biokemije, dodatnih 6,6% na upućivanje na radiološku dijagnostiku, 4,8% na ultrazvuk i 2,3% na nuklearnu medicinu.
  • 8,5% svih prepisanih recepata u djelatnosti obiteljske (opće) medicine odnosi se na recepte za anksiolitike.

VEZANI SADRŽAJ > <