x
x

Liječničke novine: Plan i program mjera zdravstvene zaštite 2020. − 2022.

  21.09.2021.

Plan i program mjera zdravstvene zaštite 2020.-2022. tema je novog broja Liječničkih novina. Ovaj strateški dokument hrvatskog zdravstva po prvi puta, među ostalima, sažeto propisuje i vremensko-kadrovske normative u provođenju mjera zdravstvene zaštite. Što misle o ovome dokumentu čelnici HLK-a i stručnih društava HLZ-a.

Liječničke novine: Plan i program mjera zdravstvene zaštite 2020. − 2022.
Ukoliko postoji potreba za uvrštenjem novog postupka, stručna društva obraćaju se HZJZ-u te su dužna dostaviti međunarodne i nacionalne smjernice o provođenju postupka.

Dokument Plan i program mjera zdravstvene zaštite 2020.-2022. dostupan je ovdje. Budući da se radi o opsežnom dokumentu, za lakše pretraživanje dostupan je sadržaj s knjižnim oznakama (tzv. Bookmarks) u stupcu s lijeve strane. Klikom na strelicu ispred svake cjeline, otvara se padajući izbornik koji predstavlja poveznicu/prečac do tražene djelatnosti.

Proistječe li nepovjerenje hrvatskih građana u cijepljenje iz neznanja i koliko je važna uloga liječnika u popularizaciji cijepljenja, u svojim uvodnicima novog broja Liječničkih novina pišu dr.sc. Krešimir Luetić i glavna urednica prof. Lada Zibar.

Kakvo je stanje na Klinici za infektologiju KBC-a Split, što su sve on i njegov tim naučili u proteklih godinu i pol dana epidemije, otkriva u razgovoru za Liječničke novine prof. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju splitskog KBC-a.

Kako se s epidemijom COVID-19 nose zdravstveni radnici i ustanove Karlovačke županije, donosi nam gost urednik dr. Samija Ropar, predsjednica Županijskog povjerenstva HLK-a Karlovačke županije i savjetnica predsjednika HLK-a.

U ovome broju psihijatrijske teme obrađuju poremećaje ličnosti te povezanost sporta i psihičkog zdravlja, a zašto medicina treba medicinsku humanistiku objašnjavaju za Liječničke novine s Katedre za medicinsku humanistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Uz novosti iz zdravstva i medicinske literature, pročitajte zanimljive članke iz povijesti medicine kao i sjećanja liječnika na početak rata u Hrvatskoj te na humanost i hrabrost koje su ih vodile u nemogućim ratnim uvjetima.

U godini čitanja donosimo pjesme koje će obogatiti ljepotom riječi i misli, a možda i potaknuti da se čitatelji jave na natječaj Liječničkih novina za liječničku kratku priču.

Liječničke novine br. 202 prelistajte ovdje.

U Narodnim novinama br. 142/20 objavljen je dokument Plan i program mjera zdravstvene zaštite 2020.-2022. Po prvi puta plan mjera zdravstvene zaštite, uz ostalo, propisuje i vremensko - kadrovske normative u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u specijalističko-konzilijarnoj i stacionarnoj (bolničkoj) zdravstvenoj zaštiti te zdravstvenoj zaštiti koju provode Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i županijski zavodi za javno zdravstvo. 

Kako je sadržano u dokumentu, normativi propisuju izvršitelje postupka i suradnike, potrebno vrijeme za provođenje postupka, razinu nužnosti provođenja postupka te broj optimalno provedenih postupaka po timu u mjesec dana (broj postupaka koje tim može napraviti u okviru propisanog radnog vremena od osam sati, a da je pri tome iz vremena za izvršenje postupka izuzeto propisano vrijeme za pauzu, ali i druge dnevne aktivnosti tima).

Naime, prema članku 22. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Narodne novine br. 100/18, 125/19 i 147/20) mjere zdravstvene zaštite provode se na temelju plana i programa mjera zdravstvene zaštite koji na prijedlog državnih zdravstvenih zavoda odlukom donosi ministar, po prethodno pribavljenom mišljenju nadležnih komora i Hrvatskog liječničkog zbora.

Stoga će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) svake godine pripremati prijedlog Plana i programa mjera zdravstvene zaštite, što podrazumijeva analizu svih navedenih mjera i postupaka s mogućnošću brisanja, ali i uvrštavanja novih postupaka. U ovoj aktivnosti, HZJZ nužno mora konzultirati stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora, nadležne komore, ostale strukovne udruge te Referentne centre Ministarstva zdravstva, koji se obvezuju na suradnju.

Ukoliko postoji potreba za uvrštenjem novog postupka, stručna društva obraćaju se HZJZ-u te su dužna dostaviti međunarodne i nacionalne smjernice o provođenju postupka.

Dokument Plan i program mjera zdravstvene zaštite 2020.-2022. dostupan je ovdje.
Budući da se radi o opsežnom dokumentu, za lakše pretraživanje dostupan je sadržaj s knjižnim oznakama (tzv. Bookmarks) u stupcu s lijeve strane. Klikom na strelicu ispred svake cjeline, otvara se padajući izbornik koji predstavlja poveznicu/prečac do tražene djelatnosti.

Izvor: HLK