x
x

COVID-19: EMA preporučuje nastavak primjene lijekova za tlak i srčane bolesti

  31.03.2020.

Europska agencija za lijekove (EMA) je preporučila nastavak primjene lijekova za visoki krvni tlak, bolesti srca i bubrega tijekom pandemije bolesti COVID-19

COVID-19: EMA preporučuje nastavak primjene lijekova za tlak i srčane bolesti
Važno je naglasiti bolesnicima da ne prekidaju liječenje ACE inhibitorima ili sartanima te da ne postoji potreba za promjenom terapije.

Europska agencija za lijekove (EMA) upoznata je s informacijama koje su se pojavile u dijelu medija i znanstvenih i stručnih časopisa [1], a koje propituju mogu li neki lijekovi poput inhibitora enzima konvertaze angiotenzina (ACE inhibitori) i blokatora angiotenzinskih receptora (ARB-ovi ili sartani), pogoršati simptome bolesti COVID-19. ACE inhibitori i sartani najčešće se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka, zatajenja srca ili bolesti bubrega.

Važno je naglasiti bolesnicima da ne prekidaju liječenje ACE inhibitorima ili sartanima te da ne postoji potreba za promjenom terapije. Prema trenutačno dostupnim kliničkim i epidemiološkim studijama, nema dokaza o povezanosti ACE inhibitora ili sartana s pogoršanjem simptoma bolesti COVID-19. Stručnjaci iz područja liječenja srčanih i krvožilnih poremećaja, uključujući Europsko kardiološko društvo, objavili su preporuke na ovu temu [2], [3]. Kako bi prikupila dodatne dokaze, EMA će kontaktirati istraživače koji trenutačno rade na epidemiološkim studijama.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije u svijetu znanstvena istraživanja usmjerena su na razumijevanje mehanizama kako se koronavirus koji uzrokuje teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV-2) širi u tijelu, uzajamno djeluje s imunološkim sustavom te izaziva simptome bolesti, kao i utječe li postojeće liječenje ACE inhibitorima ili sartanima na prognozu bolesti COVID-19.

Klinički dokazi ne podupiru tezu o pogoršanju simptoma infekcije COVID-19 uz terapiju ACE inhibitorima ili sartanima. Navedeni lijekovi djeluju putem renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava (RAAS). Budući da virus ulazi u ljudske stanice pomoću enzima konvertaze angiotenzina 2 (ACE 2) koji je dio renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava, potencijalno povećanje aktivnosti virusa samo je jedna od pretpostavki. Međutim, uzajamno djelovanje virusa i RAAS sustava u tijelu je složeno te nije u potpunosti razjašnjeno.

EMA pomno prati stanje i surađuje s dionicima koordinirajući epidemiološke studije o učincima ACE inhibitora i sartana kod ljudi s bolešću COVID-19.

EMA pomaže koordinirati provođenje hitnih istraživanja te će o svim rezultatima i novostima odmah obavijestiti javnost. EMA je također upoznata s informacijama o mogućem pogoršanju bolesti COVID-19 kod primjene kortikosteroida i nesteroidnih protuupalnih lijekova, o čemu je HALMED izvijestio putem svojih internetskih stranica 18. ožujka 2020. godine. Svi pacijenti koji imaju pitanja ili nedoumice o terapiji trebaju se obratiti svom liječniku ili ljekarniku. Važno je da pacijenti ne prekidaju svoju terapiju, osim ako im je tako ne odredi njihov liječnik.

Lijekovi se trebaju propisivati i primjenjivati sukladno kliničkoj procjeni, uzimajući u obzir upozorenja i sve informacije navedene u sažetku opisa svojstava lijeka i uputi o lijeku, kao i smjernice izdane od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i drugih nadležnih tijela.

Dokazi o sigurnosti primjene lijekova kontinuirano se ocjenjuju unutar europske regulatorne mreže lijekova. Nove preporuke, savjeti i upute objavljuju se na EMA-inim i HALMED-ovim internetskim stranicama.

EMA će objavljivati sve nove informacije o ovoj temi. 

Više: HALMED