x
x

Primjena metformina kod pacijenata s kolorektalnim tumorom

  Ivan Gudelj, mag. pharm

  06.09.2013.

Primjena metformina smanjuje smrtnost od kolorektalnog tumora, pokazala je nedavno objavljena studija u Cancer Epidemiology; Biomarkers & Prevention.

Primjena metformina kod pacijenata s kolorektalnim tumorom

Predklinički dokazi pokazuju pozitivan učinak metformina kod pacijenata s kolorektalnim tumorom. Ova studija je istražila povezanost između uzimanja metformina i preživljenja osoba s kolonorektalnim tumorom.

U studiji su sudjelovale odrasle osobe kojima je dijagnosticiran I-III stupanj kolorektalnog tumora između 2001. i 2006. godine te koje su koristile metformin ili neki drugi antidijabetik. Prilikom istraživanja je gledana povezanost između uzimanja metformina prije postavljanja dijagnoze i smrtnosti od kolorektalnog tumora. Studija je uključivala 207 dijabetičara koji su bili na terapiji metforminom, 108 dijabetičara koji su bili na terapiji nekim drugim antidijabetikom te 3501 pacijent koji nije bolovao od dijabetesa.

Nakon analize podataka pokazano je da pacijenti koji su bili na terapiji niskim dozama metformina ili kombinacijama metformina s drugim antidijabeticima nemaju smanjenu smrtnosti od kolorektalnog tumora. Statistički značajna smanjena smrtnost od kolorektalnog tumora je bila kod pacijenata koji su bili na terapiji visokim dozama metformina.

Ova studija pokazuje da postoji povezanost između uzimanja metfomina i poboljšanja stope preživljavanja od kolorektalnog tumora u dijabetičkoj populaciji. Međutim potrebne su dodatne, veće studije s detaljnijim informacijama o ozbiljnosti dijabetesa koje bi potvrdile ove rezultate.

VEZANI SADRŽAJ > <