x
x

Kako postaviti svoje ciljeve i pratiti vlastiti napredak?

  18.10.2023.

Svatko od nas našao se barem jednom u životu u situaciji kada je htio postići određeni cilj, no jednostavno nije znao odakle krenuti. Možda je i krenuo od nekog postupka, ali je na kraju shvatio da ipak nije dostigao željenu razinu ishoda ili poželjnog ponašanja. U ovom članku bit će navedene neki od korisnih alata za postavljanje i praćenje ciljeva.

Kako postaviti svoje ciljeve i pratiti vlastiti napredak?

Što je cilj i koja su tri elementa dobrih ciljeva?

Cilj je konačni ishod, poželjno krajnje, stanje koje motivira pojedinca da mobilizira sve svoje resurse kako bi stigao do tog samog, konačnog cilja. Postavljanje ciljeva se istraživalo isprva u različitim organizacijskim sferama, da bi potom glavni istraživači Locke i Latham započeli istraživati postavljanje ciljeva i u privatnom svijetu pojedinaca. Ono na što više od 50 godina istraživanja upućuje su tri ključna elementa dobrih ciljeva:

1. Definirati postupak kako doći do cilja

Jedna osoba će htjeti prestati pušiti, druga će prestati jesti kasno navečer grickalice, dok će treća osoba nastojati upisati željeni fakultet. Svi prijašnji primjeri govore o tome što je finalno stanje – cilj, ali ne govore puno o postupku, čime se otežava samo približavanje ciljnom stanju.

2. Odrediti uvjete u kojima se novo ponašanje može pojaviti

Druga važna značajka dobrog cilja odnosi se na postavljanje uvjeta u kojima se može nastojati provoditi postupke koji će dovesti do cilja. Na primjer, osoba koja želi promijeniti svoje navike hranjenja, u večernjim satima će moći možda to uraditi kod kuće, ali će joj ta ista promjena biti izuzetno teška na izletu koji organizira tvrtka u kojoj je zaposlena.

3. Zadati razinu ili količinu željene promjene koju se želi vidjeti kako bi postigli cilj

Treći element dobrih ciljeva povezan je s izborom prikladnih i realnih razina ili količina promjene. Drugim riječima, postavlja se pitanje koliko puta se mora neko ponašanje ponoviti ili u kojoj razini? Osoba koja želi smanjiti pušenje cigareta može započeti odvikavanje od cigareta očekujući kako će smanjiti broj cigareta sa 20 na tri cigarete dnevno. Realniji i ostvariviji cilj bi bio 15 cigareta za početak. Prijašnji primjer postupnog smanjenja navodi na to kako je važno povremeno prilagođavati ciljeve kako bi stigli do krajnjeg cilja. Postavljanjem manjih ciljeva može ih se lakše ostvariti, a postignuće tih ciljeva dodatno motivira da se stremi prema teže ostvarivim ciljevima.

Specifičnost cilja je jako važan element. Više od 50 godina istraživanja postavljanja ciljeva pokazalo je kako specifični ciljevi pomažu da se održi ciljno ponašanje, da se lakše prati napredak i da se istovremeno modificira i ciljno ponašanje, ali i sam cilj. Korisni alati u postupnom dolasku do cilja obuhvaćaju MUDRO tehniku -  Mapa za postavljanje ciljeva, Vremenska crta te Koraci/Stepenice u postupnom dolasku do cilja.