x
x

Ovisnost o vježbanju - gdje je granica?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  11.05.2017.

Tjelovježba ima brojne pozitivne učinke na zdravlje i uvelike se preporuča, no što kada postane opsesija i počne ugrožavati zdravlje?

Ovisnost o vježbanju - gdje je granica?

Osobe ovisne o vježbanju tretiraju vježbanje kao obavezu i ono postaje pretjerano. Iako ovisnost o vježbanju nije kvalificirana kao mentalni poremećaj, ima jednake negativne učinke na socijalno i emocionalno zdravlje kao druge ovisnosti.

O ovom problemu ne postoji još dovoljno metodološki strogih istraživanja pa se ne može točno procijeniti ni prevalencija niti postoje točni kriteriji za postavljanje dijagnoze. Ipak, neke opservacijske studije procjenjuju da 0,3-0,5% generalne populacije ima ovu ovisnost. Veći rizik za razvoj ove ovisnosti imaju osobe koje se snažno identificiraju kao vježbači, imaju nisko samopouzdanje, impulzivne su, anksiozne i ekstrovertirane.

Osobe se javljaju sa ozljedama zbog iscrpljivanja (stres frakture, tendinopatija), anemijom, amenorejom ili drugim simptomima endokrine, metaboličke ili imunosne disfunkcije. Pacijenti često nastavljaju vježbati i nakon ozljede, često zanemaruju druge društvene, obiteljske i poslovne obaveze kako bi mogli vježbati, a ako im je raspored vježbanja zbog nečeg poremećen, javljaju se simptomi poput nemira, tuge, nemogućnosti koncentriranja i spavanja, anksioznosti. Takvi simptomi javljaju se i kada im je (npr. ozljeda) savjetovano da manje vježbaju.

Da bi ih razlikovali od regularnih predanih vježbača, liječnici moraju dobro procijeniti koja motivacija stoji iza vježbanja, kakav emocionalni odnos imaju prema vježbanju i kako to pogađa ostale aspekte njihova života.

Malo je literaturnih izvora o tome kako se liječi ova ovisnost. Kao i kod drugih bihevioralnih poremećaja, provodi se kognitivno-bihevioralna i dijalektičko-bihevioralna terapija da bi se preoblikovao stav o vježbanju i da bi se osoba naučila nositi s promjenama raspoloženja. Cilj terapije je da pacijent prepozna svoju ovisnost i učini svoju vježbačku rutinu fleksibilnijom. Bitno je na vrijeme prepoznati ovisnost kako bi se izbjegle ozljede i ozbiljniji zdravstveni problemi.