x
x

Nove smjernice u liječenju prostatitisa

  06.08.2017.

Nacionalne smjernice antimikrobnog liječenja prostatitisa za cilj imaju pomoći liječnicima u odabiru optimalnih mogućnosti liječenja oboljelih, u isto vrijeme vodeći računa o racionalnoj potrošnji antibiotika i prevenciji širenja infekcija rezistentnim bakterijama.

Nove smjernice u liječenju prostatitisa

Smjernice su namijenjene kako liječnicima opće prakse, tako i specijalistima koji se bave liječenjem prostatitisa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i klinikama i bolnicama.

Sindrom prostatitisa naziv je za niz poremećaja funkcije prostate. Prema novoj američkoj podjeli razlikujemo slijedeće oblike sindroma prostatitisa: akutni bakterijski prostatitis, kronični bakterijski prostatitis, upalni i neupalni oblik sindroma kronične zdjelične boli bez dokazane infekcije i asimptomatski upalni prostatitis. Kod akutnog prostatitisa klinički simptomi prisutni su do tri mjeseca, a kod kroničnog tri mjeseca i dulje.

Antimikrobno liječenje indicirano je kod akutnog i kroničnog bakterijskog prostatitisa, upalnog oblika sindroma kronične zdjelične boli, a antimikrobnom terapijom mogu se pokušati liječiti i odabrani bolesnici s neupalnim oblikom sindroma kronične zdjelične boli i s asimptomatskim upalnim prostatitisom.

Kod svakog antimikrobnog liječenja moramo biti svjesni da samo pridržavanje smjernica neće u svakom slučaju osigurati povoljan ishod. Krajnju odluku o terapijskom izboru za pojedine bolesnike donosi nadležni liječnik u skladu s cijelim nizom elemenata koji mogu utjecati na oblik, trajanje i ishod liječenja.

 

Alemka Markotić, Višnja Škerk

Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Zagreb