x
x

Pokrenut Posebni program za probir i rano otkrivanje raka prostate u RH

  12.02.2024.

Dana 1. veljače 2024. počela je provedba Posebnog programa za probir i rano otkrivanje raka prostate u Hrvatskoj. Program se implementira na temelju preporuke Vijeća Europske unije iz prosinca 2022. o probiru raka kako bi se smanjila smrtnost povezana s rakom i incidencija invazivnih vrsta raka.

Pokrenut Posebni program za probir i rano otkrivanje raka prostate u RH

Posebni program implementirat će se i provesti sa svrhom ocjenjivanja izvedivosti i djelotvornosti provedbe organiziranog programa probira na nacionalnoj razini imajući na umu učinkovitost, financijsku isplativost i preporuke stručnih institucija.

Posebni program bit će usmjeren na muškarce životne dobi od 55 do 69 godina koji nikada nisu bolovali od raka prostate i koji nisu radili pretragu PSA (prostata specifični antigen) u zadnjih 12 mjeseci. Ovaj program provodit će se na teritoriju Grada Zagreba, a u provedbi sudjeluju domovi zdravlja Grada Zagreba, KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice.

Cilj Posebnog programa je provesti probir na rak prostate među 10 000 muškaraca u životnoj dobi u kojoj je pojavnost raka prostate relativno velika. Muškarci iz ciljne populacije bit će pozvani od strane obiteljskih liječnika na besplatnu pretragu PSA te, u slučaju potrebe, a prema zadanim smjernicama, i na besplatne daljnje pretrage.

Rak prostate najčešći je novodijagnosticirani rak u muškaraca u Hrvatskoj. Prema podacima Registra za rak, u 2020. godini dijagnosticirano je 2.299 (stopa 116,8/100 000) slučajeva raka prostate. Prema posljednjim dostupnim podacima o mortalitetu u Hrvatskoj, u 2021. godini rak prostate bio je 9. vodeći uzrok smrti kod muškaraca, s 805 (gruba stopa 43,1/100 000) smrtnih slučajeva. To je treći najčešći zloćudni uzrok smrti u muškaraca, nakon raka pluća te raka debelog i završnog crijeva. Program za probir i rano otkrivanje raka prostate u Hrvatskoj jedan je od najvažnijih koraka u borbi protiv ove bolesti.

Cijeli tekst Posebnog programa za probir i rano otkrivanje raka prostate pročitajte ovdje.