x
x

Atrijalna fibrilacija povećava rizik od različitih kardiovaskularnih bolesti

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  28.10.2016.

Atrijalna fibrilacija (AF) povezana je s povećanim rizikom od smrti, različitih kardiovaskularnih bolesti i bubrežne bolesti, a ne samo s povećanim rizikom od moždanog udara, prema istraživanju objavljenom u BMJ.

Atrijalna fibrilacija povećava rizik od različitih kardiovaskularnih bolesti

AF je vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta u svijetu, sa stalnim porastom prevalencije. Povezana je sa povećanim rizikom od moždanog udara i mortalitetom svih uzroka. Značajno smanjuje kvalitetu života pacijenta, a troškovi liječenja bolesti i njenih komplikacija su veliki.

Nedavna istraživanja pokazala su da je atrijalna fribrilacija, osim što povećava rizik od moždanog udara, povezana s više različitih kardiovaskularnih bolesti uključujući ishemijsku bolest srca i kroničnu bubrežnu bolest.

Sustavnim pregledom i meta analizom 104 kohortne studije s ukupno gotovo 10 milijuna ispitanika, utvrđeno je da je atrijalna fibrilacija povezana s nizom kardiovaskularnih bolesti. Naime, osobe koje boluju od atrijalne fibrilacije imale su 96% veći rizik za veliki kardiovaskularni događaj, 88% veći rizik za iznenadnu srčanu smrt, 64% veći rizik za kroničnu bubrežnu bolest, 61% veći rizik za ishemijsku bolest srca i 46% veći rizik od smrtnosti svih uzroka. Atrijalna fibrilacija također je povezana s duplo većim rizikom od kardiovaskularnog mortaliteta, 2.3 puta većim rizikom za moždani udar i 5 puta većim rizikom za kongestivno srčano zatajenje. Najveće apsolutno povećanje rizika zabilježeno je za zatajivanje srca.

Relativno i apsolutno povećanje rizika za mnoge od ovih bolesti i stanja veće je nego povećanje rizika od moždanog udara.

Zaključno, potrebno je poduzeti intervencije kako bi se smanjio rizik ne samo od moždanog udara već i od ostalih kardiovaskularnih posljedica atrijalne fibrilacije.