x
x

Rano otkrivanje i prevencija kardiovaskularnih bolesti u obiteljskoj medicini

  27.12.2015.

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Društva nastavnika opće /obiteljske medicine, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u Zagrebu je 14. prosinca 2015. g. održan simpozij Rano otkrivanje i prevencija kardiovaskularnih bolesti u obiteljskoj medicini.

Rano otkrivanje i prevencija kardiovaskularnih bolesti u obiteljskoj medicini

Skup je otvorio v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Ranko Stevanović, a pozdravne govore uputili su i ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec, mag.ing.el. MBA te predsjednik Hrvatske liječničke komore, mr. sc. Trpimir Goluža.

Docent Stevanović održao je kratko predavanje o javnozdravstvenom značaju kardiovaskularnih bolesti, na što se nadovezala prim. Verica Kralj, dr. med. koja je održala predavanje pod nazivom Mogućnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Prof. dr. sc. Biserka Bergman Marković predstavila je Prijedlog programa prevencije kardiovaskularnih bolesti u obiteljskoj medicini, Tanja Bakić, dr. med., je govorila o ulozi liječnika opće/obiteljske medicine u preventivnim programima, Zoran Maravić, dr. med., je pokazao novi panel za ukupni kardiovaskularni rizik, a prof. dr. sc. Milica Katić je prikazala panele kroničnih nezaraznih bolesti u obiteljskoj medicini.

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo doc. dr. sc. Sanja Musić Milanović predstavila je Program „Živjeti zdravo“, a Roberta Katačić, dr. med. je upoznala prisutne sa sveobuhvatnim programom Istarske županije za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti pod nazivom Love Your Heart.

Simpozij je završio predavanjem pod nazivom Program zdravog života u lokalnoj zajednici – promicanje zdravlja, prevencija, rano otkrivanje i kontrola kroničnih nezaraznih bolesti u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, koje je održala Renata Kutnjak-Kiš, dr. med.