x
x

8 strategija za povećanje vjerojatnosti preživljavanja srčanog zastoja

  Jacinta Vuković, dr. med.

  25.10.2015.

Izvješće Instituta za medicinu (IOM) pozvalo je na provedbu osam strategija za poboljšanje vjerojatnosti preživljavanja srčanog zastoja u SAD-u.

8 strategija za povećanje vjerojatnosti preživljavanja srčanog zastoja

Izvješće Instituta za medicinu (IOM) pozvalo je na provedbu osam strategija za poboljšanje vjerojatnosti preživljavanja srčanog zastoja u SAD-u. Mnogo preporuka je usmjereno na federalne agencije, Američku udrugu za srce i zdravstvene sustave, a glase:

  1. Razviti nacionalni registar srčanog zastoja. Centar za kontrolu bolesti (CDC) treba koordinirati taj program s državnim i lokalnim zdravstvenim ustanovama.
  2. Stvarati "kulturu djelovanja" edukacijom javnosti i poticanjem obuke za primjenu kardiopulmonalne reanimacije i uporabu automatskog vanjskog defibrilatora.
  3. Poboljšati usluge hitne medicinske pomoći. To može uključivati izradu standardiziranog programa obuke za pružanje prve pomoći.
  4. Razviti nacionalne akreditacijske standarde za srčani zastoj za zdravstvene ustanove.
  5. Kontinuirano provoditi programe poboljšanja kvalitete hitne medicinske službe u  bolnicama i zdravstvenim sustavima.
  6. Ubrzati istraživanja patofiziologije srčanog zastoja.
  7. Ubrzati istraživanja evaluacije i implementacije novih terapija za srčani zastoj.
  8. Razviti "Nacionalnu suradnju za srčani zastoj" kako bi se ujedinili svi sudionici i službe. Članovi bi trebali biti Američka udruga za srce, Crveni križ, Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, stručne organizacije i udruge bolesnika.