x
x

Svjetski dan srca 29. rujna

  29.09.2023.

Prostirući se na šest kontinenata, stotine organizacija članica Svjetske kardiološke federacije (WHF), brojne škole, sveučilišta, sportski klubovi i živahna kardiološka zajednica učinit će Svjetski dan srca (WHD) istinskom globalnom proslavom.

Svjetski dan srca 29. rujna

Kardiovaskularne bolesti (KVB) ubojica su broj jedan u svijetu. Zajedno, stanja koja zahvaćaju srce ili krvne žile poput srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca, odgovorna su za 20,5 milijuna smrti svake godine.

Većina tih smrti događa se u zemljama niskog i srednjeg dohotka. Želimo smanjiti ovaj broj, i to izrazito. I postoji nada: 80 % preuranjenih smrti od kardiovaskularnih bolesti može se spriječiti.

Uvođenjem malih promjena u životni stil – u ono što jedemo i pijemo, koliko vježbamo i kako se nosimo sa stresom – možemo pomoći zdravlju srca i pobijediti KVB.

Svjetski dan srca je podsjetnik svima diljem svijeta na brigu o zdravlju vlastitog srca. Ovogodišnja kampanja usredotočena je na to da prvo upoznamo vlastito srce.

Svjetski dan srca 29. rujna prilika je za svakoga da zastane i razmisli kako najbolje iskoristiti srce za čovječanstvo, za prirodu i za sebe. Prevladavanje KVB je nešto što je važno za svako srce koje kuca.

Poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana srca je "Koristi srce, upoznaj srce".