x
x

Djelatnici kardioloških laboratorija su pod povećanim zdravstvenim rizikom

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  09.05.2016.

Izloženost ionizirajućem zračenju u laboratorijima za intervencijsku kardiologiju povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, sudeći prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Circulation: Cardiovascular Interventions.

Djelatnici kardioloških laboratorija su pod povećanim zdravstvenim rizikom
Ovo istraživanje je dodatno upozorilo na rizike pod kojima se nalaze zdravstveni djelatnici izloženi ionizirajućem zračenju koje se učestalo koristi u dijagnostici.

Gotovo 470 djelatnika izloženih zračenju u laboratorijima za intervencijsku kardiologiju i elektorfiziologiju i 280 neizloženih osoba popunilo je upitnike koji su prikupljali informacije o radnom opterećenju radiologa, demografskim podatcima, stilu života i zdravstvenom statusu ispitanika.

U usporedbi s neizloženim osobama, izloženi ispitanici statistički značajno češće su prijavljivali kožne lezije (9% vs. 2%), ortopedske probleme (30% vs. 5%), kataraktu (5% vs. 1%), hipertenziju (13% vs. 8%) i hiperkolesterolemiju (12% vs. 4%). Rizici su većinom bili veći što je osoba bila dulje izložena zračenju.

Ovo je istraživanje dodatno upozorilo na rizike pod kojima se nalaze zdravstveni djelatnici izloženi ionizirajućem zračenju koje se učestalo koristi u dijagnostici. Nužno je imati na umu rezultate ovog istraživanja i što je moguće više smanjiti izloženost i poboljšati sigurnosne uvjete rada u kardiološkim laboratorijima.