x
x

Propisivanje opioidnih analgetika u adolescenciji i kasnija zlouporaba opioida

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  04.11.2015.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Pediatrics, uzimanje opioidnih analgetika koje je liječnik propisao kao dio terapije prije kraja srednje škole povezano je s kasnijom zlouporabom opioida.

Propisivanje opioidnih analgetika u adolescenciji i kasnija zlouporaba opioida
Pokazalo se da je uzimanje opioida kao propisane terapije u dobi od 17/18 godina povezano sa značajnim, 33%-tnim povećanjem rizika za zlouporabu opioida u kasnijoj dobi.

Istraživanje je obuhvatilo 6220 američkih učenika koji su bili u zadnjem razredu srednje škole (17/18 godina) te su u toj dobi ispunjavali upitnike o uporabi lijekova, a zatim su praćeni do dobi od 23 godine. Pokazalo se da je uzimanje opioida kao propisane terapije u dobi od 17/18 godina povezano sa značajnim, 33%-tnim povećanjem rizika za zlouporabu opioida u kasnijoj dobi. Povezanost je bila osobito značajna kod ispitanika bez povijesti zlouporabe droga na početku istraživanja, kao i kod onih koji nisu odobravali uporabu marihuane ni drugih ilegalnih droga.

Potrebno je provoditi edukaciju i prevencijske mjere kako bi se smanjila stopa zlouporabe opioida kod mladih osoba, iako su u početku izraziti protivnici ilegalne uporabe droga. Također, liječnici pri propisivanju opioida u terapiji trebaju imati na umu i rezultate ovog istraživanja te procijeniti omjer koristi i rizika. 

VEZANI SADRŽAJ > <