x
x

Pokrenut pilot-projekt „Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece“

  21.11.2019.

Jučer je u Ministarstvu zdravstva svečano obilježeno pokretanje pilot-projekta Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece, a povodom Međunarodnog dana djece (Universal Children’s Day).

Pokrenut pilot-projekt „Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece“
U Hrvatskoj se u dobi od 15 godina približno svaki dan osjeća potišteno 15% djevojčica i 5,2% mladića, razdražljivo 16,2% djevojka i 6,2% mladića, nervozno 22,1% djevojaka i 10,7% mladića, dok glavobolju svaki dan ima 10% djevojaka i 3% mladića.

Događaj je organizirao  Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim društvom za školsku i sveučilišnu medicinu HLZ-a.

Projekt su predstavile Marija Posavec iz Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu i Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Okupljenima su se obratili dr. med. Dunja Skoko Poljak, ispred Ministarstva zdravstva, Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Sanja Horvatić, savjetnica u  Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Andreja Makar, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba,  te ispred Hrvatske liječničke komore dr. Željka Karin.
 
Pilot-projekt provodit će timovi školske medicine tijekom sistematskih pregleda učenika 1. razreda srednje škole ove školske godine (poglavito u prvoj polovici 2020. godine) u cijeloj Republici Hrvatskoj, kao temelj za širu trajnu primjenu u narednim godinama. Cilj je utvrditi rizik na vrijeme kako bi stručna pomoć bila što uspješnija s očuvanom kvalitetom života, adolescentnog razvoja i obrazovanja.
 
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, teškoće u mentalnom zdravlju odgovorne su za 16% opterećenja bolesti u adolescenciji. Čak 50% mentalnog bolesti i poremećaja počinje prije 14 godina no većina slučajeva se ne prepoznaje pravovremeno. Depresija je jedan od vodećih uzroka bolesti i nesposobnosti adolescenata. Posljedice neliječenja protežu se u odraslu dob.
 
Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) pokazuje da se u dobi od 15 godina u Hrvatskoj približno svaki dan osjeća potišteno 15% djevojčica i 5,2% mladića, razdražljivo 16,2% djevojka i 6,2% mladića, nervozno 22,1% djevojaka i 10,7% mladića, dok glavobolju svaki dan ima 10% djevojaka i 3% mladića. Pijenje alkohola kao potencijalni uzrok ali i posljedica ovih zdravstvenih smetnji učestalo je među učenicima. Čak 8% dječaka i 3% djevojčica opilo se već u dobi od 11 godina. U dobi od 15 godina 4% učenika i 1,2% učenica pije alkoholna pića svaki dan. 
 
Vodeći uzroci hospitalizacija u skupini mentalnih poremećaja u Hrvatskoj 2017. godine za dob 0-9 godina su specifični miješani razvojni poremećaji s ukupno 133 hospitalizacije u 2017. godini. Za dob od 10-19 godina mješoviti poremećaji ponašanja i osjećaja su na vodećem mjestu s 266 hospitalizacija.
Ovaj pilot projekt  bit će moćan alat u rukama školskih liječnika i medicinskih sestara u ranom otkrivanju teškoća u mentalnom zdravlju. Ujedno ovakvim sustavnim obuhvaćanjem svih učenika u jednoj generaciji jače će se povezati stručnjaci u sustavu zdravstva i izvan sustava zdravstva, pri čemu je osobito važna suradnja sustava obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. 

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexPLIVIT D 2000Maxirino
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT C 1000 Plus
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: