x
x

Dijetoterapija pankreatitisa

  18.07.2015.

Bolesnici s pankreatitisom imaju povećane nutritivne potrebe zbog upale, dok s druge strane zbog boli, mučnina i povraćanja pate od energetskog, proteinskog ili nutritivnog deficita.

Dijetoterapija pankreatitisa

Pankreatitis je upalno stanje gušterače koje često iz svog akutnog oblika može prijeći u kronično oboljenje. Bolesnici s pankreatitisom imaju povećane nutritivne potrebe zbog upale, dok s druge strane zbog boli, mučnina i povraćanja pate od energetskog, proteinskog ili nutritivnog deficita. Hipokalcemija i hipomagnezemija mogu se pojaviti već u prvim fazama akutnog pankreatitisa. Bolesnici s dugotrajnim i prekomjernim unosom alkohola mogu, uz proteinsko-energetsku malnutriciju, imati i deficit vitamina i minerala: tiamina, folne kiseline, cinka, vitamina D, K, E, A i B12 te karotena.

Glavna nit vodilja u suvremenoj dijetoterapiji bilo koje bolesti, pa tako i upalnih bolesti gušterače, trebao bi biti individualizirani pristup koji prati aktualne terapijske smjernice, ali uzima u obzir trenutno stanje i apetit svakog bolesnika. Nova istraživanja pokazuju da oslanjanje na bolesnikovu želju za hranom kao glavni kriterij ponovnog uvođenja hrane, rezultira ranijim unosom prvog obroka, tj. skraćivanjem perioda gladovanja, a ne povisuje rizik od ponovnih napada bolova.

Studije na pokusnim životinjama daju ohrabrujuće rezultate o ublažavanju simptoma pankreatitisa primjenom izoliranih fitonutrijenata borovnice, zelenog i crnog čaja, ekstrakta sjemenki crnog grožđa, kvercetina, sikavice te ribljeg ulja, zahvaljujući svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Potrebna su daljnja istraživanja i kliničke studije na ljudima kako bi se potvrdila opravdanost uvođenja ovih suplemenata kao potporne nutritivne terapije akutnog ili kroničnog pankreatitisa.

 
Irena Martinis, Mandica-Tamara Tolić, Mirna Lasić, Irena Oreč