x
x

Oralni nutritivni suplementi mogu poboljšati apetit u pacijenata na hemodijalizi

  18.06.2015.

Postavljena je hipoteza da oralni nutritivni suplementi (ONS) mogu povećati apetit te time poboljšati nutritivni status bolesnika na hemodijalizi. Samo propisivanje oralnih nutritivnih suplemenata određuje se prema kriterijima za proteinsko-energijski gubitak prema International Society of Renal Nutrition and Metabolism (ISRNM).

Oralni nutritivni suplementi mogu poboljšati apetit u pacijenata na hemodijalizi

Glavni razlozi pothranjenosti bolesnika sa kroničnom bubrežnom bolesti su ograničen unos hrane i štetne posljedice hemodijalize praćene slabim apetitom. Poznato je da pothranjenost može povećati rizik za hospitalizaciju i pogoršati kliničke ishode. Postavljena je hipoteza da oralni nutritivni suplementi (ONS) mogu povećati apetit te time poboljšati nutritivni status bolesnika na hemodijalizi. Bolesnici su educirani o prehrani kako bi poboljšali prehrambeni unos hranjivih tvari. Dodaci prehrani propisani su za 52 bolesnika na hemodijalizi. Samo propisivanje oralnih nutritivnih suplemenata određuje se prema kriterijima za proteinsko-energijski gubitak prema International Society of Renal Nutrition and Metabolism (ISRNM). 
Dva mjeseca nakon uvođenja suplemenata bolesnici su ispitani kako bi se odredio njihov utjecaj na apetit. Sudjelovalo je 27 žena i 25 muškaraca (srednje dobi 59,25, raspona godina od 21-91) koji su na hemodijalizi 97 mjeseci (u rasponu od 9-456). Nakon dva mjeseca uzimanja ONS-a u 30 bolesnika (57,6%) zabilježeno je poboljšanje apetita (eksperimentalna skupina), dok na 22 bolesnika (42,4%) uzimanje ONS-a nije imalo nikakav utjecaj (kontrolna skupina). Bolesnici kojima se poboljšao apetit bili su u dobi od 55,6 do 62,5 godina, imali su veći Kt/V (1,35), rezidualnu diurezu (471), indeks masnog tkiva (12,1), hiperhidrataciju (2,2) određenu BCM-om, ali manje interdijalitičko debljanje (2,4), indeks nemasnog tkiva (11,7) i MIS probira (8,56). Zanimljivo je da je CRP bio viši u bolesnika iz eksperimentalne skupine(10,2) nego u kontrolnoj skupini (2,02), dok razlike serumskih albumina, prealbumina i indeksa tjelesne mase između skupina nije bilo. Eksperimentalnoj skupini bile su potrebne manje doze CERA, ali veće doze srednje i brzo djelujućeg eritropoetina nego kontrolnoj skupini. Naši rezultati pokazuju da oralni nutritivni suplementi mogu poboljšati apetit u bolesnika na hemodijalizi.
Ovo je prva studija na ovu temu, stoga su potrebna daljnja istraživanja s dugoročnim praćenjem koja bi potvrdila ovo istraživanje.
 
Nikolina Bašić Jukić, Lea Katalinić, Andreja Miličić, Diana Gluhak, Bojan Jelaković, Eva Pavić

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTGastalIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: