x
x

Gdje smo s cjepivom protiv dijabetesa tip 1?

  Klara Čičić, dr. med.

  11.10.2013.

Dr. Bonifacio, profesor s dresdenskog sveučilišta u Njemačkoj smatra kako bismo za desetak godina mogli imati učinkovito cjepivo protiv dijabetesa tipa 1.

Gdje smo s cjepivom protiv dijabetesa tip 1?

Autoimuni upalni odgovor protiv vlastitog inzulina i beta stanica gušterače počinje u najranijoj životnoj dobi. Cilj je znanstvenika koji rade na razvoju cjepiva usmjeriti imuni sustav da više ne prepoznaje inzulin kako nešto strano te da ne uništava beta stanice gušterače. To će učiniti na način da djecu izlože povećanim dozama inzulina i ostalim antigenima dovoljno rano i na siguran način (primjerice oralno, intranazalno ili transdermalno) nadajući se kako će organizam naučiti tolerirati te tvari.

No, gdje smo sada? Pokusi na životinjama su završeni, a testiranje u djece je počelo. „Djeci koja su pod povećanim rizikom za razvoj bolesti dajemo povećane doze inzulina i čekamo da vidimo ima li ovo ikakvoga učinka, to jest jesmo li izmjenili odgovor imunog sustava. Ukoliko to uspijemo, idemo na sljedeći korak, a to je velika klinička studija“, kaže dr. Bonifacio.

Profesor Bonifacio drži da bi za desetak godina  cijepljenje protiv dijabetesa tipa 1 moglo biti na programu ranog cijepljenja djece u okviru prevencija raznih bolesti.

Incidencija dijabetesa tip 1 u svijetu konstantno raste, a naročito među djecom mlađom od 5 godina.