x
x

Učinkovitost i sigurnost kombiniranog cjepiva za ospice, zaušnjake i rubeolu

  25.05.2013.

Ospice, zaušnjaci i rubeola (engl. measles, mumps, rubella – MMR) tri su vrlo opasne zarazne bolesti koje mogu izazvati značajan pobol, invalidnost i smrtnost. U Cochrane sustavnom preglednom radu analizirana je učinkovitost i sigurnost kombiniranog MMR cjepiva.

Učinkovitost i sigurnost kombiniranog cjepiva za ospice, zaušnjake i rubeolu
Nije utvrđena povezanost MMR cjepiva sa sljedećim stanjima: autizam, astma, leukemija, peludna groznica, dijabetes tipa 1, poremećaji hoda, Crohnova bolest, demijelinizirajuća bolest, bakterijske ili virusne infekcije. Metodologija korištena u analiziranim studijama bila je vrlo različita pa je rezultate bilo teško generalizirati.

Temeljem dokaza iz tri kohortne studije (3104 ispitanika), cijepljenje jednom dozom MMR ima najmanje 95%-tnu učinkovitost u sprječavanju ospica u predškolske djece, dok je učinkovitost cjepiva u školske djece bila 98%. Jedna ili dvije doze MMR cjepiva bile su učinkovite u sprječavanju sekundarnih slučajeva ospica, odnosno zaraze ukućana djece.

Najmanje jedna doza MMR cjepiva učinkovita je u sprječavanju simptomatske bolesti zaušnjaka među djecom i adolescentima ako se pripremi s Jeryl Lynn sojem virusa (učinkovitost cjepiva bila je 69-81% u jednoj kohorti i jednom istraživanju parova, s ukupno 1656 ispitanika), kao i kad se pripremi s Urabe sojem virusa (učinkovitost cjepiva bila je 70-75% u jednoj kohorti i jednom istraživanju parova s ukupno 1964 ispitanika). Učinkovitost protiv laboratorijski dokazanih zaušnjaka u djece i adolescenata procjenjuje se na između 64-66% za jednu i 83-88% za dvije doze Jeryl Lynn MMR cjepiva (dvije studije s 1664 ispitanika) i 87% kad MMR cjepivo sadrži Urabe soj virusa zaušnjaka (jedna kohortna studija, 48 ispitanika). Cijepljenje Urabe MMR cjepivom omogućuje zaštitu od sekundarnih infekcija zaušnjacima (učinkovitost cjepiva = 73%, jedna kohortna studija, 147 ispitanika).

Nisu pronađene studije u kojima je istražena učinkovitost MMR cjepiva na pojavu kliničke ili laboratorijski-dokazane rubeole.

Rezultati iz dviju velikih serija slučajeva, u koje je bilo uključeno oko 1.500.000 djece koja su dobila MMR cjepivo s Urabe ili Lenjingrad-Zagreb sojemvirusa pokazali su da je cjepivo povezano s aseptičnim meningitisom, dok je primjena virusa koji je sadržavao sojeve virusa Moraten, Jeryl Lynn, Wistar RA i RIT 4385 pokazala povezanost s febrilnim konvulzijama u djece mlađe od 5 godina (tri studije s ukupno 538.172 ispitanika). MMR cjepivo također može biti povezano s razvojem idiopatske trombocitopenične purpure (tri studije s ukupno 2513 ispitanika).

Nije utvrđena povezanost MMR cjepiva sa sljedećim stanjima: autizam, astma, leukemija, peludna groznica, dijabetes tipa 1, poremećaji hoda, Crohnova bolest, demijelinizirajuća bolest, bakterijske ili virusne infekcije. Metodologija korištena u analiziranim studijama bila je vrlo različita pa je rezultate bilo teško generalizirati