x
x

Informacije za roditelje koji su odabrali ne cijepiti dijete

  14.02.2014.

Ako ste odabrali ne cijepiti svoje dijete, trebate biti svjesni rizika i odgovornosti. Odluka o odgodi nekih cijepljenja ili potpunom odbijanju cjepiva može biti rizična. Ovdje možete pročitati prijevod letka o cijepljenju koji je izradio Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije.

Informacije za roditelje koji su odabrali ne cijepiti dijete
Da bi se spriječilo širenje bolesti protiv kojih se cijepi u zajednici, potrebni su visoki cjepni obuhvati. Što više roditelja odabere ne cijepiti djecu, to je veći rizik širenja bolesti. Kada odlučite ne cijepiti dijete, ne ugrožavate samo svoje dijete, već cijelu zajednicu.

Molimo Vas da slijedite ove upute radi zaštite Vašeg djeteta, obitelji i drugih osoba.

Odlukom da odgodite ili odbijete cjepiva preuzimate veliku odgovornost jer ta odluka može ugroziti zdravlje, pa čak i život Vašeg djeteta.

Svaki put kada je Vaše dijete bolesno i Vi:
• Zovete hitnu pomoć
• Vozite se u kolima hitne pomoći
• Posjetite hitnu službu u bolnici
• Posjetite djetetovog liječnika ili drugog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Morate reći zdravstvenim djelatnicima da Vaše dijete nije primilo sva cjepiva preporučena za svoju dob. Uvijek imajte uz sebe iskaznicu imunizacije Vašeg djeteta, kako biste i pod stresom zbog bolesti djeteta mogli dokumentirati koja je cjepiva dijete primilo.
 

Dva su razloga zbog kojih liječniku svakako morate predočiti djetetov cjepni status:
• Kod procjene zdravstvenog stanja djeteta, liječnik će kod Vašeg djeteta trebati uzeti u obzir mogućnost da dijete ima bolest protiv koje se provodi cijepljenje, poput ospica, zaušnjaka, hripavca ili difterije. Ove bolesti još uvijek postoje i liječnik će morati računati na mogućnost da je Vaše dijete oboljelo od neke od njih.
• Ako Vaše dijete ima neku od bolesti protiv koje se cijepi, zdravstveni djelatnici koji brinu o Vašem djetetu mogu poduzeti mjere poput izolacije, da se bolest ne proširi na druge osobe.
 

Neke osobe imaju veći rizik od obolijevanja
Jedna od skupina pod povećanim rizikom od obolijevanja je dojenčad koja je premlada da bi bila cijepljena. Primjerice, cjepivo protiv ospica se uglavnom ne preporučuje prije dobi od 9 do 12 mjeseci. Dojenče koje oboli od ospica ima veliku šansu razviti teški oblik bolesti, koji zahtijeva prijem u bolnicu.
Osobe koje zbog nekih bolesti ili lijekova koje primaju imaju oslabljen imunološki sustav također imaju povećani rizik za obolijevanje (na primjer oboljeli od raka, autoimunih bolesti, ili bolesnici nakon transplantacije).

Prije nego što se u Vašoj zajednici pojavi epidemija zarazne bolesti protiv koje se cijepi:
• Pobrinite se da Vaše dijete bude cijepljeno u skladu sa svojom dobi, prema kalendaru cijepljenja. 
• Provjerite kod izabranog liječnika ili medicinske sestre je li dijete cijepljeno prema kalendru cijepljenja i tražite da se sva djetetova cijepljenja upišu u iskaznicu imunizacije. 
• Obavijestite školu, dječji vrtić ili drugu ustanovu koju dijete pohađa o tome koja je sve cjepiva dijete primilo.
• Imajte na umu da se necijepljena djeca mogu zaraziti od osoba koje nemaju znakova bolesti. Ne možete znati tko je zarazan.

Kada se u Vašoj zajednici pojavi bolest protiv koje se cijepi:
• Možda nije prekasno cijepljenjem zaštititi dijete od bolesti. Razgovarajte s liječnikom svog djeteta. 
• Ako u Vašoj zajednici ima oboljelih od bolesti protiv kojih se cijepi (ili, u nekim slučajevima, samo jedan bolesnik) od Vas se može zatražiti da dijete ne dovodite u školu, dječji vrtić ili na organizirane aktivnosti (dječje igraonice ili sportske aktivnosti).
• Škola, dječja ustanova ili neka druga insitucija o kojoj se radi, obavijestit će Vas kada je za necijepljeno dijete sigurno da se vrati u kolektiv. Budite spremni na to da će dijete trebati ostati kod kuće od nekoliko dana do nekoliko tjedana.
• Informirajte se o bolesti i načinima širenja bolesti. Možda nećete moći izbjeći izlaganje infekciji.
• Svaka je bolest drugačija i vrijeme od izlaganja Vašeg djeteta infekciji do javljanja znakova bolesti se razlikuje. Razgovarajte s liječnikom svog djeteta da biste znali nakon kojeg vremena ne trebate više brinuti hoće li Vaše dijete oboljeti.

Ako znate da je Vaše dijete izloženo bolesti protiv koje se cijepi, a nije cijepljeno protiv te bolesti:
• Naučite koji su rani simptomi i znakovi bolesti.
• Odmah potražite medicinsku pomoć ako Vaše dijete ili neki drugi ukućanin razvije rane simptome ili znakove bolesti.
VAŽNO:Obavijestite svog liječnika, odnosno osoblje zdrvstvene ustanove, hitne medicinske pomoći ili bolničkog hitnog prijema da Vaše dijete nije potpuno procijepljeno prije nego što dođu u kontakt s Vašim djetetom ili članovima obitelji. Oni trebaju znati da Vaše dijete može imati bolest protiv koje se cijepi da bi u što kraćem roku mogli započeti ispravno liječenje djeteta. Također, ako unaprijed znaju da pacijent možda ima zaraznu bolest, medicinsko osoblje može poduzeti jednostavne mjere opreza u svrhu sprečavanja širenja bolesti na druge osobe.
• Poštujte preporuke o izolaciji Vašeg djeteta, uključujući izolaciju od ostalih članova obitelji, a osobito je važno spriječiti kontakt bolesnog djeteta s dojenčadi i osobama oslabljenog imunološkog sustava. 
• Znajte da za neke bolesti protiv kojih se cijepi postoje lijekovi za liječenje oboljelih te lijekovi koji se mogu upotrijebiti za sprečavanje nastanka bolesti kod osoba koje su se izložile zarazi u kontaktu s oboljelim.
• Pitajte svog liječnika na koji se način mogu zaštititi članovi obitelji i ostale osobe koje dođu u kontakt s Vašim djetetom.
• Državne ili lokalne zdravstvene službe koje suzbijaju epidemije zaraznih bolesti u zajednici mogu kontaktirati Vašu obitelj.

Ako putujete sa svojim djetetom:
Proučite web stranicu SZO s informacijama za putnike (www.who.int/topics/travel) prije putovanja kako biste saznali moguće opasnosti od bolesti na putovanju i o cijepljenjima da zaštitite svoju obitelj. Bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem prisutne su širom svijeta. Ako znate da Vi ili Vaše dijete imate bolest koja se može spriječiti cijepljenjem, nemojte širiti zarazu na druge. U takvom stanju nemojte putovati jer još uvijek možete biti zarazni. Ako necijepljena osoba na putovanju oboli od bolesti protiv koje se može cijepiti, u svrhu sprečavanja širenja bolesti na druge osobe ne bi smjela putovati zrakoplovom, vlakom ili autobusom toliko dugo dok liječnik ne utvrdi da više nije zarazna za okolinu. U određenim situacijama ustanove zadužene za javno zdravstvo Vam mogu zabraniti putovanje zbog rizika od širenja bolesti.

Provjerite vlastiti cjepni status:
Provjerite svoj vlastiti cjepni status jer ako Vi niste adekvatno cijepljeni, izlažete vlastito dijete riziku od zarazne bolesti.

Uredio:
dr.sc. Bernard Kaić, dr.med.

Autori:
Izvor: World Health Organization 2012.
Za dodatne informacije i originalni letak posjetite:
www.euro.who.int/vaccine/resourcecentre

VEZANI SADRŽAJ > <