x
x

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, 14. veljače

  Marija Škes, mag. educ. reh.

  14.02.2015.

Uz obilježavanje Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije 14. veljače, po prvi puta ove godine obilježen je i Međunarodni dan epilepsije, koji je nastao zajedničkom inicijativom Međunarodnog ureda za epilepsiju (IBE) i Međunarodne lige protiv epilepsije (ILAE), a od ove godine obilježavat će se drugog ponedjeljka u veljači.

Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, 14. veljače

Programi edukacije o epilepsiji "Živjeti s epilepsijom, Izaći iz sjene"

U Hrvatskoj oko 42.000 oboljelo je od epilepsije. Od toga 10.000 osoba s epilepsijom živi u Zagrebu, a čak oko 1000 je novo oboljelih godišnje, od kojih je 1/3 mlađe od 18 godina.

Uoči Međunarodnog dana oboljelih od epilepsije predstavljeni su programi "Živjeti s epilepsijom, Izaći iz sjene". Riječ je o tri nova programa kontinuirane edukacije o epilepsiji za sve vrtiće te osnovne i srednje škole grada Zagreba koji provodi Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo za očuvanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba s epilepsijom. 

Cilj ovih programa je da se kvaliteta života osoba s epilepsijom popravi te da osobe nemaju problema sa stigmatiziranjem od strane zajednice i društva. S obzirom na to da je epilepsija najčešća neurološka bolest u djece i adolescenata, edukacija nastavnika i odgajatelja i zdravstvenih djelatnika o uzrocima bolesti, načinu liječenja te načinu reagiranja tijekom napadaja je neophodna. Djeca s epilepsijom vrlo često znaju biti stigmatizirana i isključivana iz aktivnosti stoga je vrlo važno educirati i njihove vršnjake. Edukacija zdravstvenih voditelja u 60 dječjih vrtića bit će provedena na "Ljubičasti dan - Svjetski dan svjesnosti o epilepsiji", 26. ožujka, a za rujan ove godine planiran je početak edukacije za 108 osnovnih škola na području grada. U 55 srednjih škola edukacije će započeti 23. veljače i provodit će se kontinuirano do lipnja ove godine. Provoditelj programa za vrtiće i osnovne škole je Hrvatsko društvo za dječju neurologiju Hrvatskog liječničkog zbora, dok će u srednjim školama edukaciju provoditi Hrvatska udruga za epilepsiju.