x
x

Oftalmološke promjene kod primjene topiramata

  Jelena Bošnjak, dr. med. specijalist neurolog

  21.03.2011.

Pacijenti koji uzimaju 50 mg topiramata nakon 3 mjeseca mogu imati pomak u miopiji. Dodatne studije su potrebne za određivanje učinka topiramata kod većih doza i duljeg praćenja pacijenata.

Oftalmološke promjene kod primjene topiramata

U studiji Ozturk BT i suradnici (Department of Ophthalmology, Meram Faculty of Medicine, Turkey) opisali su promjene u refrakciji te promjene na rožnici, mrežnici i prednjoj očnoj sobici kod pacijenata koji su uzimali topiramat. Istraživanje je uključivalo 38 pacijenata koji su uzimali topiramat radi migrene. Oftalmološki pregled je uključivao određivanje: centralne kornealne debljine (CCT), volumena prednje očne sobice (ACV), dubine prednje očne sobice (ACD) i kut prednje očne sobice (ACA), kao i debljinu tamne pjege te debljinu sloja retinalnih živčanih vlakana (RNFLT). Ova mjerenja su ponavljana 15, 30 i 90 dana nakon uzimanja topiramata. Utvrđena je značajno povećanje dioptrije od -0.25 D do -0.62 D nakon 90 dana uzimanja topiramata. Srednja vrijednost RNFLT od 100.56 ± 15.36 µm je značajno porasla na 110.2 ± 8.41 µm nakon 30 te 111.03 ± 14.59 µm nakon 90 dana praćenja.

U zaključku se može reći da pacijenti koji uzimaju 50 mg topiramata nakon 3 mjeseca imaju značajan pomak u miopiji. Dodatne studije su potrebne za određivanje učinka topiramata kod većih doza i duljeg praćenja pacijenata.

Curr Eye Res. 2011 Jan;36(1):47-52.
Ocular changes associated with topiramate.
Ozturk BT, Genc E, Tokgoz M, Kerimoglu H, Genc BO.
Department of Ophthalmology, Meram Faculty of Medicine, Selçuk University, Konya, Turkey.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energyPLIVIT D 2000Ibuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: