x
x

Očinstvo snižava razinu testosterona kod muškaraca

  Jacinta Vuković, dr. med.

  04.10.2011.

Američki znanstvenici su potvrdili da očinstvo snižava razinu testosterona što muškarcima olakšava da se uključe u podizanje djece.

Očinstvo snižava razinu testosterona kod muškaraca

Visoka razina hormona može povećati seksualni nagon kod muškaraca što dovodi do povećanog rizičnog ponašanja i potrebe za socijalnom dominacijom. Ti čimbenici mogu pomoći pri osvajanju partnera, ali mogu biti problematični kada je u pitanju podizanje djece koje zahtjeva suradnju oba roditelja.

Prethodne studije su pokazale da muškarci koji imaju djecu imaju nižu razinu testosterona nego muškarci koji nemaju djece. Nije bilo jasno je li uzrok tome očinstvo ili je to pokazatelj da će muškarci s nižom razinom testosterona vjerojatno postati očevi.

Novo istraživanje pokušalo je dati odgovor baš na to pitanje. Istraživači su pratili skupinu više od 600 muškaraca na Filipinima tijekom pet godina, a na početku istraživanja ispitanici nisu imali djece.

Znanstvenik Lee Gettler, sa sveučilišta Northwestern, koji je sudjelovao u istraživanju izjavio je kako je istraživanjem utvrđeno da muškarci s većom razinom testosterona imaju veću vjerojatnost postati očevi, što je upravo suprotno od teze postavljene na početku istraživanja. Rezultati su također pokazali da je razina testosterona pala barem privremeno, nakon što su postali očevi.

Kako očinstvo zahtjeva mnoge emocionalne, psihološke i fizičke prilagodbe istraživanje ukazuje na to da se biologija muškaraca može značajno promijeniti kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji.

Dr. Allan Pacey, sa sveučilišta Sheffield, rekao je da se razina testosterone kod muškaraca u pravilu ne mijenja puno. Može opadati postupno kako muškarci stare ili ukoliko imaju nekih zdravstvenih problema. Smatra da je promjena u razini testosterone uzrokovana promjenama u obiteljskom životu intrigantna, te da zahtjeva daljnja istraživanja.