x
x

Lijekovi za liječenje Alzheimerove bolesti više neće biti besplatni u Francuskoj

  30.06.2018.

Udruga Alzheimer Europa i njezine članice, među kojima je i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, u potpunosti podupiru kampanju i on-line peticiju Francuske udruge za Alzheimerovu bolest koja zahtijeva da se troškovi lijekova za liječenje Alzheimerove bolesti i dalje nadoknađuju.

Lijekovi za liječenje Alzheimerove bolesti više neće biti besplatni u Francuskoj

Odbor Europske udruge za Alzheimerovu bolest (Alzheimer Europe) osudio je 26. lipnja 2018. nedavnu odluku francuske vlade prema kojoj lijekovi za liječenje Alzheimerove bolesti više neće biti besplatni. Ujedno je izražena velika zabrinutost zbog senzacionalističkog i znanstveno neutemeljenog izvješćivanja u nekim medijima koji tvrde da su ti lijekovi "ubili više ljudi nego što su drugima pomogli".

Ponavljajući svoj stav da lijekovi koji usporavaju razvoj simptoma demencije u Europi trebaju biti besplatni, Alzheimer Europe naglašava:

  • Postoji dovoljno dokaza koji podupiru njihovu upotrebu jer su klinička ispitivanja pokazala kako su anti-dementativi učinkoviti ne samo u poboljšanju memorije, nego imaju i blagotvorne učinke na ponašanje, aktivnosti svakodnevnog života i dobrobit.
  • To potvrđuju i mnogobrojna svjedočanstva osoba s demencijom i njihovi njegovatelji.
  • Kliničke smjernice, poput onih Europske federacije neuroloških društava (EFNS), podupiru korištenje tih lijekova.
  • Europska agencija za lijekove nije utvrdila značajne neželjene popratne pojave korištenja tih lijekova.
  • Postojanje tih lijekova pridonijelo je razvoju skrbi o demenciji širenjem memorijskih klinika i drugih specijaliziranih službi koje pružaju pravovremenu dijagnozu, savjetovanje i podršku  osobama s demencijom i njihovim obiteljskim njegovateljima.
  • Ukidanje pune ili djelomične participacije za anti-dementative odvratit će mnogobrojne osobe s početnim znakovima demencije od traženja rane dijagnoze njihovog stanja, pa oni neće imati koristi ni od ostalih značajnih prednosti rane dijagnoze.
  • Europski građani trebaju imati jednaka prava na zaštitu i pristup zdravstvenoj skrbi bez obzira na zemlju prebivališta, zato Alzheimer Europe žali što osobe s Alzheimerovom bolešću u Francuskoj više neće imati besplatni pristup lijekovima kao u drugim europskim zemljama.

Stoga, Alzheimer Europa i njezine članice, među kojima je i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, u potpunosti podupiru kampanju i on-line peticiju Francuske udruge za Alzheimerovu bolest koja zahtijeva da se troškovi tih lijekova i dalje nadoknađuju.

Izvor: Ne zaboravi me: Blog Alzheimer Hrvatska