x
x

PET snimanje s detekcijom amiloida ‐ za pacijente s kognitivnim oštećenjem

  04.04.2019.

Pozitronska emisijska tomografija (PET) s detekcijom amiloida dovela je do promjena u kliničkom liječenju gotovo dvije trećine bolesnika s blagim kognitivnim oštećenjem ili demencijom nepoznate etiologije, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu JAMA.

PET snimanje s detekcijom amiloida ‐ za pacijente s kognitivnim oštećenjem

Preko 11.000 korisnika Medicare-a kojima je specijalist dijagnosticirao blagi kognitivni poremećaj ili demenciju prošlo je dijagnostičko PET snimanje koje detektira amiloid. Rezultati su smatrani pozitivnima u kohorti blagih kognitivnih smetnji u 55% i u kohorti demencije u 70% ispitanika.

Sveukupno, 60% osoba s blagim kognitivnim smetnjama i 64% osoba s demencijom imalo je promjenu u kliničkom planu liječenja između procjene prije i poslije snimanja. Na primjer, među onima s pozitivnim rezultatima PET-a, korištenje antidementiva povećalo se s 40% na 82% u kohorti s blagim kognitivnim oštećenjima te sa 63% na 91% u onih s demencijom.

Treba napomenuti da se uzrok poremećaja promijenio od Alzheimerove demencije u ne-Alzheimerovu u 25% bolesnika i od ne-Alzheimerove u Alzheimerovu u 11% ispitanika.