x
x

Kompresijske čarape mogu spriječiti duboku vensku trombozu u avionu

  18.07.2013.

Zadnjih godina povećano je zanimanje za mogućnost smanjenja rizika od duboke venske tromboze (krvnih ugrušaka u nogama) i drugih cirkulacijskih problema u avionskih putnika pomoću kompresijskih čarapa. Te se čarape nose tijekom cijeloga leta i slične su onima koje su učinkovite u pacijenata koji trebaju ležati nakon operacije.

Kompresijske čarape mogu spriječiti duboku vensku trombozu u avionu
Pritisak u kombinaciji s gibanjem nogu omogućuje kretanje krvi iz površinskih u duboke vene, te nazad u srce. Tako se smanjuje mogućnost stvaranja ugrušaka u dubokim venama, što može biti smrtonosno ako ugrušak završi u plućima.

Primjenom nježnog pritiska, osobito u području gležnja, kompresijske čarape pospješuju cirkulaciju krvi. Pritisak u kombinaciji s gibanjem nogu omogućuje kretanje krvi iz površinskih u duboke vene, te nazad u srce. Tako se smanjuje mogućnost stvaranja ugrušaka u dubokim venama, što može biti smrtonosno ako ugrušak završi u plućima.

Nošenje kompresijskih čarapa dovelo je do velikog smanjenja duboke venske tromboze bez simptoma među putnicima u zračnom prometu. Osobe koje su nosile čarape također su imale manje osjećaja neudobnosti i manji broj oteklina nogu nego osobe koje ih nisu nosile.

Ovi zaključci Cochrane sustavnog pregleda temelje se na 9 istraživanja s preko 2800 ispitanika, od kojih je polovica bila nasumično raspoređena u skupinu koja je nosila kompresijske čarape tijekom leta koji je trajao najmanje 7 sati. Nijedan od putnika nije razvio duboku vensku trombozu sa simptomima (bol u nogama koja se sporo razvija, oteklina i povišena temperatura) niti druge ozbiljne probleme (ugrušak u plućima – plućna embolija ili smrt). Putnici su nakon leta detaljno pregledani kako bi se uočili eventualni problemi s cirkulacijom krvi u nogama, iako ih sami nisu primijetili. Uočena je velika razlika u pojavi duboke venske tromboze bez simptoma u dvjema skupinama ispitanika, koja je jednaka smanjenju rizika od nekoliko desetaka na tisuću putnika na dva ili tri na tisuću. Sva istraživanja nisu objavila moguće probleme povezane s nošenjem čarapa, a u istraživanjima u kojima to jest istraženo, ispitanici koji su nosili čarape nisu prijavili nikakve probleme.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidBisolexAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energy
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: