x
x

Je li korisna edukacija o naprednim postupcima oživljavanja za radnike u hitnoj?

  31.08.2014.

Edukacija o naprednim postupcima oživljavanja u osoba s traumatskim ozljedama: jesu li korisni zdravstvenim radnicima koji rade u vozilima hitne pomoći?

Je li korisna edukacija o naprednim postupcima oživljavanja za radnike u hitnoj?

Ozljede su jedan od deset glavnih uzroka smrti i onesposobljenosti širom svijeta. Uzrokuju rani gubitak života brojnih mladih ljudi, a skrb za preživjele povezana je s visokim zdravstvenim troškovima. Vjeruje se da je edukacija o naprednim postupcima oživljavanja (engl. advanced life support – ALS) za zdravstvene radnike koji rade u vozilima hitne pomoći, s naglaskom na traumatske ozljede doprinijela smanjenju broja smrti od ozljeda u zemljama s visokim prihodima gdje je takva edukacija dostupna. ALS tečajevi također suprilagođeni i za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

Ovaj Cochrane sustavni pregled analizirao je literaturu i nađeno je vrlo malo istraživanja na ovu temu – jednu kontroliranu, jednu nekontroliranu i jednu randomiziranu studiju. Nijedna nije pokazala da su ALS tečajevi korisni za izvanbolničko zdravstveno osoblje. Trenutno stoga ne postoje dokazi da provođenje ALS tečajeva s naglaskom na ozljede među djelatnicima hitne pomoći poboljšava ishode ozlijeđenih osoba. Dokazi se odnose na studije objavljene do svibnja 2014. godine.