x
x

Europski dan oživljavanja srca

  20.10.2015.

U Zagrebu su 16. listopada obilježeni Europski dan oživljavanja srca i 106 godina djelovanja Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, na kojem je prisustvovao i ministar zdravlja Siniša Varga koji je istaknuo važnost edukacije građana o osnovama reanimacije.

Europski dan oživljavanja srca

Kada bi ih građani znali, čak 70 posto žrtava srčanog zastoja u Hrvatskoj moglo bi se uspješno oporaviti.

„Kako bi što veći broj građana preživio srčani zastoj i od njega se uspješno oporavio, neophodno je da što više osoba nauči osnove reanimacije – kako zdravstveni djelatnici, tako i svi ostali. Važnu ulogu u spašavanju žrtava srčanog zastoja ima i hitna medicinska pomoć. Kako bi svaki građanin Hrvatske gdje god živio, imao jednaku dostupnost i kvalitetu hitne pomoći, unaprijeđena je usluga hitne helikopterske pomoći. U dva mjeseca djelovanja nove flote ona je imala više od 70 intervencija“, kazao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga.

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika što je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Cilj je povećati taj broj za šest ili čak sedam puta.

„Nove smjernice za reanimaciju koje je donijelo Europsko društvo za reanimatologiju, nije donijelo promjene u tehničkom dijelu reanimacije koju građani pružaju žrtvama srčanog zastoja, ali naglašavaju važnost poduke stanovništa reanimaciji. Kad se osoba sruši uslijed srčanog zastoja, nužno joj je početi masirati srce, nazvati hitnu pomoć te nastaviti masirati srce do donošenja defibrilatora i dolaska hitne pomoći. Pritom se treba voditi ritmom od 100 do 120 pritisaka u minuti. Reanimaciju uspješno može pružiti dijete starije od 12 godina, odnosno teže od 50 kilograma“, istaknula je prim. dr. sc. Silvija Hunyadi-Antičević, predsjednica Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora.

Govoreći o obljetnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba njegov ravnatelj doc. prim. dr. sc. Dubravko Huljev kazao je kako se Zavod u 106 godina postojanja razvio u medicinsku ustanovu čijih 430 djelatnika primi 1200 poziva dnevno i svakih 6 minuta iziđe na jednu intervenciju. Ukupno stotinu vozila Zavoda godišnje pređe više od 2.5 milijuna kilometara.

Izvor: