x
x

AVD uređaji Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje

  02.11.2013.

Ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić uručio je danas 31 automatski vanjski defibrilator Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, u sklopu Programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce – spasi život“. Program provode Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s partnerima.

AVD uređaji Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje

Od ukupno 31 uređaja, 11 je dodijeljeno interventnim vatrogasnim postrojbama, a 20 uređaja vatrogasnim postrojbama na otocima.

Program predviđa postavljanje AVD uređaja na javne površine gdje se okuplja veći broj ljudi, kako bi se smanjila smrtnost uslijed iznenadnog zastoja srca. Usmjeren je na edukaciju građana i senzibiliziranje javnosti o važnosti rane defibrilacije, povećanje dostupnosti AVD-a te educiranje što većeg broja laika za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a.

Prilikom predaje AVD uređaja, u DUZS-u je potpisan Sporazum o suradnji u provedbi programa osposobljavanja iz pružanja prve pomoći i javno dostupne rane defibrilacije, kojim je predviđeno da Hrvatski zavod za hitnu medicinu do 2015. godine educira vatrogasce za upotrebu AVD-a. Dosad je edukaciju prošlo 43 pripadnika državnih interventnih postrojbi, a daljnja edukacija obuhvaća još 400 vatrogasaca.

Upotreba AVD-a vrlo je jednostavna jer uređaj, nakon što se uključi, daje glasovne upute na hrvatskom jeziku o postupcima koje treba provesti.

Bolesti srca su na drugom mjestu uzroka smrtnosti u Hrvatskoj, a prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva, od iznenadnog zastoja srca godišnje umre 9 tisuća ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata.

Slične programe već provode mnoge europske zemlje kao što su Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Irska, Poljska, Norveška, Slovenija i u njima je značajno smanjena smrtnost uslijed iznenadnog zastoja srca.

www.zdravlje.hr