x
x

Hipertireoza – najnoviji dokazi

  03.11.2023.

Hipertireoza je najčešće uzrokovana Gravesovom bolešću. Globalna prevalencija je 2% među ženama i 0,5% među muškarcima; ako se ne liječi ili nedovoljno liječi, može dovesti do srčanih aritmija, osteoporoze, zatajenja srca i nepovoljnih ishoda trudnoće.

Hipertireoza – najnoviji dokazi

Novi pregled objavljen u JAMI, sažima najnovije dokaze o patofiziologiji, kliničkoj prezentaciji i liječenju hipertireoze, kliničke i subkliničke Gravesove bolesti i toksične nodularne bolesti.

Pregled uključuje podatke iz 108 studija objavljenih između 2013. i 2023. Studije su bile usredotočene na hipertireozu i tireotoksikozu. Studije su uključivale četiri randomizirana klinička ispitivanja, 21 sustavnu recenziju ili meta-analizu, 40 longitudinalnih prospektivnih ili retrospektivnih opservacijskih studija, dvije presječne studije i 41 recenziju.

Također su pregledane smjernice trenutne prakse, zajedno s dodatnim referencama.

Među najčešćim simptomima tireotoksikoze su tjeskoba, nesanica, lupanje srca, nenamjerno mršavljenje, proljev i nepodnošljivost topline. Uz Gravesovu bolest, dodatni simptomi mogu uključivati ​​difuzno povećanu štitnjaču i egzoftalmus.

Toksični čvorovi, u kojima čvorovi štitnjače razvijaju autonomnu funkciju, mogu imati simptome koji su rezultat lokalne kompresije struktura u vratu od strane štitnjače, uključujući disfagiju, ortopneju ili promjene glasa.

Klinička slika, testovi funkcije štitnjače i status protutijela na tireotropin-receptor ključni su za utvrđivanje etiologije. Ako su prisutni čvorovi u štitnjači ili je etiologija nejasna, preporučuje se scintigrafija štitnjače.

Za većinu pacijenata sa simptomima Gravesove bolesti, prva linija liječenja može započeti antitireoidnim lijekovima kako bi se smanjila sinteza i izlučivanje viška hormona štitnjače. Osim toga, β-blokator se može koristiti u početku za kontrolu tahikardije i palpitacija kod simptomatskih pacijenata i može se prekinuti kada se razine hormona štitnjače poprave.

Ablacija radioaktivnim jodom (ARI) i operacija mogu se razmotriti kada se hipertireoza stavi pod kontrolu. Dokazi pokazuju da ARI liječenje, liječi hipertireozu kod više od 90% pacijenata s Gravesovom bolešću ili autonomnim čvorovima štitnjače.

Liječenje subkliničke hipertireoze preporučuje se pacijentima koji su pod najvećim rizikom od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti, uključujući one starije od 65 godina ili s postojanom razinom tireotropina u serumu nižom od 0,1 mIU/L.

Ovaj pregled je dobar pregled hipertireoze za kliničare, uključujući pružatelje usluga primarne zdravstvene zaštite i endokrinologe. Uključuje informacije o patofiziologiji, kliničkoj prezentaciji, dijagnozi i mogućnostima liječenja za različite etiologije hipertireoze, kao i raspravu o posebnim slučajevima kao što su supklinička hipertireoza, hipertireoza u trudnoći i tiroidna oluja.